Informatieavond windmolenpark druk bezocht

Artikel geplaatst op: 12-12-2016

OUDE-TONGE – Ruim 160 inwoners uit de dorpen Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge en een tiental raadsleden hadden zich vorige week woensdag verzameld in CBS De Bron om zich voor te laten lichten over de plannen omtrent de uitbreiding van windpark Battenoert en de komst van windpark De Krammer en windpark Anna-Wilhelmina polder. De avond was georganiseerd door het onlangs opgerichte actiecomité, bestaande uit omwonenden van het eerst genoemde park. Het comité heeft als doel de dorpsgenoten bewust te maken van de omvang van deze parken en ze op te roepen om bezwaar in te dienen. "Het is vijf voor twaalf", aldus het actiecomité.

Door Mirjam Terhoeve

Het grote aantal belangstellenden overtrof de verwachtingen. "We zien nu dat het leeft bij de mensen", zei Adrie Kom in zijn welkomstwoord. "Het is een beetje laat, maar gelukkig nog niet té laat. De vergunningen moeten nog worden afgegeven en dus is het nog mogelijk om bezwaar aan te tekenen. Het is de bedoeling dat medio december/januari de vergunningaanvraag door de initiatiefnemers Eneco en Deltawind wordt ingediend. Hierop volgt de publicatie en in februari 2017 is er wederom een informatieavond. Als alles volgens plan verloopt wordt in de zomer van 2017 het bestemmingsplan vastgesteld".

Windmolens rondomIes Hartog woont dicht bij het huidige windpark Battenoert en is een van de initiatiefnemers van deze avond. Middels een presentatie gaf hij uitleg over de plannen. "Op Goeree-Overflakkee moet 225 MW windenergie op land gerealiseerd worden. De gemeente heeft de regie omtrent de plaatsingsgebieden. In de afgelopen jaren zijn diverse locaties onderzocht en zo kwam men onder andere uit op uitbreiding van windpark Battenoert van vier naar dertien windmolens en de realisatie van windpark Anna-Wilhelminapolder ten oosten van Oude-Tonge. Waar men echter geen invloed op had, was windpark Krammer ten zuiden van ons. Dit komt op Zeeuws grondgebied en zal maar liefst 34 windmolens tellen van 185 meter hoog, voorzien van verlichting. Hoewel het park dus niet op ons eiland gebouwd wordt, hebben wij hier wel zicht op. Hoeveel molens er precies in de Anna-Wilhelminapolderkomen is nog niet helemaal duidelijk. Wat echter wel duidelijk is, is dat Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge rondom tussen de molens komen te liggen". "Nee, ik ben niet tegen windenergie", benadrukte Hartog, "maar er komen simpelweg teveel molens en ze komen bovendien te dicht bij de dorpen". Om zijn woorden kracht bij te zetten had hij een animatie gemaakt van hoe de omgeving er uit zal komen te zien, als alle molens klaar zijn.

We staan met 6-0 achter"In 2014 waren de plannen er al", vervolgde Hartog, "maar blijkbaar was er zowel bij de bevolking, als bij de raadsleden, nog niet het besef, welke invloed deze zouden hebben op de leefomgeving van onze dorpen. Er is heel snel een besluit genomen en er hebben slechts enkelen geprotesteerd. Dit in tegenstelling tot de inwoners van Den Bommel en Stad aan het Haringvliet, die er wel vlug bij waren om verplaatsing van de molens af te dingen. Tijdens de inwonersavond van de Dorpsraad Oude-Tonge vorige maand, heb ik dit verhaal ook gedaan en toen bleek dat heel veel mensen toch schrokken van de plannen. Helaas kunnen we niets meer doen aan Windpark Krammer, dat boek is dicht, maar heel misschien nog wel aan de uitbreiding van windpark Battenoert. We staan 6-0 achter, maar de wedstrijd is nog niet afgelopen. Dus ik roep iedereen op om zo snel mogelijk bezwaar aan te tekenen".

Tot voor kort bleef het akelig stil vanuit Nieuwe-Tonge. Ies Hartog vermoedt dat ook daar maar weinig mensen in de gaten hadden wat er gaat gebeuren. "Alle procedures zijn waarschijnlijk wel netjes verlopen, maar de voorlichting naar de bevolking toe had beter gekund. Dat komt mede door het ontbreken van een goede en door iedereen te bekijken visualisatie. (zoals bij andere windprojecten elders in het land). Die visualisatie is er wel bij Deltawind. Die mogen we even zien en dan gaat het kastje weer dicht. En zodoende is zoiets nu pas beschikbaar door de inspanningen van omwonenden".

Extra bijeenkomstRaadslid Rein Osinga, inwoner van Battenoort gaf eveneens een korte toelichting. "Drie jaar geleden werd gekozen voor deze locaties en er is inderdaad nauwelijks protest gekomen vanuit Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge, waardoor de plannen voor Battenoert zijn vastgesteld. Wel heeft de gemeente duidelijke grenzen aangegeven, al zijn die in de loop der tijd enigszins naar het oosten verschoven. Het enige wat rest is dat beide dorpen de krachten bundelen. Samen kun je wellicht invloed uitoefenen op het raadsbesluit. Al moet men daar geen al te hoge verwachtingen van hebben. Wel is er vorige week een motie aangenomen, waarbij de buitenste twee molen wellicht zullen vervallen of worden verplaatst".

Inmiddels hebben de beide dorpen de krachten gebundeld en ook vanuit de zaal werden initiatieven getoond. Mensen willen graag meedenken, en hun expertise aanbieden om zo te proberen het tij alsnog te keren

Tot slot riepen zowel Ies Hartog als Anne-Karin Guijt van de Dorpsraad Nieuwe-Tonge, iedereen op om een formulier in te vullen en deze aan de raad te sturen. Mevrouw Guijt kondigde verder aan, dat er op 19 december nogmaals een bijeenkomst is in Nieuwe-Tonge omtrent dit onderwerp. Dan zullen ook wethouder Frans Tollenaar, Andries Middelbos van Deltawind, Frans de Jong van Eneco en Lennard Seriese van de gemeente Goeree-Overflakkee aanwezig zijn. De avond begint om 19.00 uur in Hervormd centrum Elim aan de Zuiddijk 19. Inloop vanaf 18.30 uur.

Mensen, die niet aanwezig waren, maar ook een formulier willen invullen, kunnen een mail sturen aan i.p.hartog@planet.nl


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!