Rechtzaak over woningbouw Prutweg

Artikel geplaatst op: 9-12-2016

DEN HAAG/SOMMELSDIJK – Volgens omwonenden heeft de gemeente Goeree-Overflakkee nog steeds geen deugdelijke en goede redenen gegeven waarom de bouw van nieuwe woningen aan de Prutweg in Sommelsdijk ruimtelijk aanvaardbaar is.

Afgelopen april nog gaf de Raad van State de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee opdracht om met een betere ruimtelijke onderbouwing voor de bouw van zeven zogenoemde ruimte-voor-ruimte-woningen te komen. De raadsman van de gemeente Goeree-Overflakkee en projectontwikkelaar Estate BV hamerden er donderdag tijdens de tweede rechtszaak in Den Haag op dat het woningbouwplan prima in het gemeentelijke beleid past. Immers, de bouw van de zeven woningen levert volgens de raadsman een aanzienlijke landschappelijke kwaliteitsverbetering op het eiland op. In ruil voor de bouw van zeven luxe woningen op ruime kavels verdwijnen er zeven overtollige agrarische bedrijven met bijbehorende kassen en andere bebouwing. "Bovendien grenst het bouwperceel aan de noordwestelijke dorpsrand van Sommelsdijk en ligt die niet midden in de open polder," aldus de gemeentelijke raadsman.

Zesde pogingMaar omwonende J. van Doorn veegde die argumenten direct van tafel, "dit is al de zesde poging om daar woningen te bouwen. Voor 2010 wilde de gemeenteraad er ook niets van weten. Het perceel ligt helemaal los van de dorpskern en dus wel midden in het open poldergebied. Een buurman wiens perceel wel aan de dorpskern grenst mocht een paar jaar geleden om die reden geen woningen bouwen. En dit plan van Estate BV past opeens wel. Dat gaat er bij ons niet in." Tijdens de rechtszitting probeerde de Raad van State uit te vissen of de gemeente na de tussenuitspraak nog een betere onderbouwing voor het woningbouwplan had. Maar de gemeentewoordvoerders kwamen niet verder dan dat dit ruimte-voor-ruimteplan prima in het gemeentelijke en provinciale beleid past. Maar volgens de Zuid-Hollandse Verordening Ruimte mag je alleen op een dergelijke locatie bouwen als het bouwplan de landschappelijke waarden versterkt, of niet aantast.

OostenDe raadsman wees er op dat de landschappelijke kwaliteit vooral door de sloop van de oude kassen en veeschuren wordt bewerkstelligd. Volgens omwonende van Doorn is dat onzin, "die kassen en schuren zijn al jaren geleden gesloopt. Bouw daar dan die woningen. Maar nee dat is in het oosten van het eiland en natuurlijk bouwt de ontwikkelaar liever vrijstaande woningen in de polders bij Middelharnis of in Ouddorp." Buurman H. van Rootselaar dacht er ook zo over, "ik ben niet tegen vooruitgang en woningbouw, maar deze bombastische herenhuizen passen helemaal niet in het agrarische poldergebied. Als je bouwt houdt het dan wel christelijk." De Raad van State hakt binnen enkele weken de knoop door. De raadsman van de gemeente en ontwikkelaar vroeg of de Raad voor 1 januari uitspraak kan doen omdat dan de koopopties verlopen. Alle woningen zijn al verkocht. (Persbureau Cerberus)


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!