Vrouwen als verbinders in visserij

Artikel geplaatst op: 2-12-2016

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wat kan de vissersvrouw (nog meer) bijdragen aan het visserijbedrijf en de sector? Deze vraag hebben 10 vissersvrouwen op maandag 14 november in Bunnik samen opgepakt, onder begeleiding van de Kenniskringen Visserij; Marieke Verweij en Caroline Melissant.

Vissersvrouw Marja Bekendam uit Genemuiden bracht de behoefte om kennis te delen en ervaring uit te wisselen met andere vissersvrouwen ten gehore. Marja is onderneemster, actief binnen de Kenniskring 'kleinschalige binnen- en kustvisserij' en voorzitter van het Europese vissersvrouwennetwerk AKTEA. Naar aanleiding van deze vraag startte Caroline Melissant van INZee Communicatie een klein kwalitatief onderzoek en benaderde vissersvrouwen van Noord tot Zuid, uit de kleinschalige- en kottervisserij, doorgewinterde en jonge vissersvrouwen, vrouwen waarvan de man visserijondernemer is of schipper-eigenaar, bemanningslid is of zelf ook vist. Het resultaat was positief: er is behoefte onder de vissersvrouwen nog meer te doen voor het visserijbedrijf, de sector en om dit samen met andere vrouwen te bespreken.

In contactEen oproep aan alle vissersvrouwen om in oktober naar Holland Fisheries Event 2016 op Urk naar de stand van de Kenniskringen Visserij te komen, werkte enthousiasmerend bij meer vissersvrouwen. De ambitie van de projectleiders om met enkele vrouwen samen te komen en te spreken over de rol van de vrouw binnen het visserijbedrijf en de sector werd overtroffen. Via de mail en WhatsApp hebben 14 vissersvrouwen dankzij dit initiatief van de Kenniskringen Visserij contact met elkaar. Maandag 14 november kwamen 10 van de 14 vissersvrouwen samen in Bunnik.

BijeenkomstDe bijeenkomst voor vissersvrouwen had als belangrijkste doelen kennismaken en met elkaar van ideeën wisselen over wat een vissersvrouw nog meer kan doen voor het visserijbedrijf en de sector. Maar ook waren de vrouwen geïnteresseerd in hoe andere vrouwen met een man op zee het gezin, huishouden en een baan combineren. Vissersvrouw Marja Bekendam gaf een presentatie over de geschiedenis van de rol van de vissersvrouw binnen het visserijbedrijf en haar eigen ervaringen met netwerken van vissersvrouwen. Rode draad was dat vrouwen toen en nu verbinders zijn bij uitstek. Daarbij vertelde Marja, en beaamden de vrouwen van het voormalig vissersvrouwennetwerk Vinvis, dat deelnemen aan dit soort netwerken helpt bij het opbouwen van zelfvertrouwen om vervolgens bijvoorbeeld in het openbaar te durven spreken en naar bijeenkomsten te gaan.

IndividuProjectbegeleider Marieke Verweij die de vissersvrouwen in Bunnik begeleidde, legde tijdens deze eerste bijeenkomst niet de focus op het opzetten van een nieuw geformaliseerd 'vrouwennetwerk', maar luisterde eerst naar de behoefte, het willen en kunnen van de individuele vrouw. Een greep uit de individuele wensen van de vissersvrouwen: een grotere rol in de boekhouding (en eventueel een boekhoudcursus), het ontzorgen van de man zodat hij in het weekend echt vrij is, meer doen aan productpromotie, mee naar vergaderingen en deelnemen in besturen, meer verdiepen in de bedrijfsvoering en sector Al kwamen sommige vrouwen aan het begin van de bijeenkomst wat terughoudend binnen, na de lunch had iedereen het idee dat ze daadwerkelijk iets konden bijdragen. De dames presenteerden hun plannen alsof ze nooit anders doen en ideeën werden omgezet tot daadwerkelijke acties. Een van de aanwezige vissersvrouwen, Maria Romkes uit Urk, schreef een schitterend verslag van deze eerste bijeenkomst. Op haar blog www.vissersvrouw.nl, waar de andere vissersvrouwen ook enorm trots op zijn, zullen we nog veel meer mooie verhalen zullen gaan lezen. Social media is een geweldig medium om het leven van de vissersvrouw nog meer zichtbaar te maken.

De vissersvrouwen hebben nu contact met elkaar via een WhatsApp groep en komen begin volgend jaar nog een keer samen om door te spreken over wat en op welke manier ze meer samen willen oppakken en bereiken.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!