Buurgemeenten werken samen aan toezicht en controle

Artikel geplaatst op: 28-11-2016

BRUINISSE – “Grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van de leefbaarheid van de openbare ruimte, daar gaat het samengevat om.” Dat zei burgemeester Gerard Rabelink van de gemeente Schouwen-Duiveland vorige week donderdagmiddag bij de ondertekening van een convenant tussen de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee. Beide gemeenten kwamen daarin overeen dat ze gaan samenwerken in het toezichthouden in de openbare ruimte.

Het convenant voorziet primair in een gedeeld belang om in elkaars grensgebied gezamenlijk op te kunnen treden, met name rond de Brouwersdam. Die vormt niet alleen in letterlijke zin een verbinding tussen het onderste Zuid-Hollandse- en het bovenste Zeeuwse eiland, maar verbindt ook waar het evenementen betreft die hier worden georganiseerd, dikwijls ook met gezamenlijke gemeentelijke inbreng. In de praktijk is het dan ondoenlijk om tijdens het uitvoeren van handhavingstaken te stoppen precies daar waar de gemeente- en in dit geval ook de provinciegrens ligt. Met de ondertekening van het handhavingsconvenant kunnen de BOA’s van Goeree-Overflakkee en die van Schouwen-Duiveland voortaan ook in elkaars gebied opereren én met elkaar samenwerken, bijvoorbeeld in de uitvoering van de Drank- en Horecawet. Maar niet alleen dat. Ook kunnen de gemeenten over en weer elkaar bijstaan in piekmomenten of bij uitval van BOA’s. Én het delen van kennis en expertise wordt als een voordeel gezien die de samenwerking op zal leveren.

Tweelingen“Het zat er al aan te komen, dit stuk samenwerking. De vraag was niet meer óf we het gingen doen, maar wannéér”, gaf burgemeester Rabelink aan voordat hij en burgemeester Ada Grootenboer van de gemeente Goeree-Overflakkee hun handtekeningen onder het convenant zetten. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst op een plek precies tussen beide gemeenten in: Restaurant Grevelingen aan de Grevelingendam. “Er bestaan zoveel overeenkomsten tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee, we zijn eigenlijk tweelingen. En er zijn maar weinig gemeenten en gebieden in Nederland die zóveel met elkaar overeenkomen”, zei Rabelink. “Onze raakvlakken vertalen zich in een gedeeld belang en samenwerking op het gebied van werken aan leefbaarheid van de openbare ruimte. Samenwerking is de basis die ons in staat stelt elkaar te versterken, gezamenlijk te handelen en grensoverschrijdend te denken. Beide eilanden hebben een band met elkaar. Die moeten we vasthouden en versterken!”

In gebieden denkenBurgemeester Grootenboer onderschreef de woorden van haar ambtscollega van harte. En ze vulde aan: “Er zijn nog veel meer dingen waarin we samen kunnen werken. In de uitvoering van taken moeten we niet alleen op ons eigen hokje gericht zijn, maar ook in gebieden kunnen denken. Het feit dat we als naburige gemeenten deze samenwerking hebben bereikt, is zo bijzonder dat we van de ondertekening van het convenant een officieel moment wilden maken, en daarvoor zijn we hier bij elkaar.”

Geen nieuwe fusieEen concrete invulling van het convenant is nog niet uitgewerkt. Alleen wel de samenwerking in het gebied rondom de Brouwersdam.Op de vraag of in deze bijeenkomst ook het begin te beluisteren valt van een nieuwe fusie, tussen de gemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland, klonk een ontkennend antwoord. “Dat is absoluut niet aan de orde. Bestuurlijk wordt niet samengewerkt. Alleen waar het ’t leveren van producten en diensten betreft”, aldus Rabelink. “Bovendien hebben we op Goeree-Overflakkee net een fusie achter de rug en daar willen we eerst nog van bijkomen.” “O, wil je koffie…?”, reageerde Rabelink, en daarmee beëindigde hij meteen het officiële deel van de bijeenkomst.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!