Groot Dictee 2016: instinkers en valkuilen rond de horrorclown

Artikel geplaatst op: 26-11-2016

MIDDELHARNIS – Met 51 deelnemers aan zet werd donderdagavond 24 november 2016 voor de negende maal het Groot Dictee Goeree-Overflakkee gehouden. In de aula van de Prins Maurits scholengemeenschap te Middelharnis. En georganiseerd door de eilandelijke afdeling van de Rotaryclub. De serviceclub, destijds ook initiatiefnemer van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee, verbindt ieder jaar een goed doel aan dit regionale taalevenement. De opbrengst van het dictee 2016 is bestemd voor de realisatie van een beiaardluistertuin, onderaan de toren van Goedereede.

Naast leden van de organiserende serviceclub deden dit jaar, op uitnodiging, ook de leden van de andere collega serviceclubs van het eiland mee: de Lions Club, de Soroptimisten en de Ladies Circle. Leerlingen van de RGO schitterden ditmaal door afwezigheid. Die hadden juist die avond zelf een evenement op school, maar hopen volgend jaar zeker weer van de partij te zijn. En de deelnemers zijn zeker niet alleen van Goeree-Overflakkee afkomstig, maar ook van daarbuiten. Zoals één van de winnaars: Dian van Gelder, die voor het dictee uit Zoetermeer kwam rijden.

ValkuilenSamensteller van het Groot Dictee was weer André Kastelein. Ook voor deze editie had hij weer de meest wonderlijke zinnen samengesteld, volgepropt met allerlei woorden die voor de meesten regelrechte instinkers zijn, of woorden waarvan je zelfs nog nooit gehoord had, laat staan de betekenis ervan weet. En Kastelein moest eerlijk bekennen dat hij vóórdat hij het dictee samenstelde van een aantal woorden zelf ook het bestaan niet afwist. “Dus ik dacht: dát is wel leuk om in het dictee te stoppen!”, zo bekende hij tijdens de dicteeavond.Tien zinnen passeerden de revue, allemaal rond het thema ‘Horrorclown’. Om die zinnen goed te schrijven kwam het vanzelf aan op een juist toepassen van allerlei spellingregels: hoofdlettergebruik, wel of geen apostrof, wel of geen streepje, los of aan elkaar schrijven van samengestelde woorden, e.d. En dán was het nog de kunst om woorden goed te schrijven als: petit-pointnaaldwerk, gecapitonneerd, , douairières, gerecycled, papaja’s, Atjeeërs, reminiscentie, graffitiuitingen, postkoloniaal, ghostbusters, Pokémonjagers, jute zak, hockeystick, bosschages, coulrofobie of langeafstandsraket.Genoeg valkuilen zaten er weer in, die tot een gemiddeld aantal gemaakte fouten van 26 leidden. Tijdens de gezamenlijke nabespreking, voordat de prijzen werden uitgereikt, leverden enkele casussen zelfs stevige discussie op tussen enkele deelnemers uit de categorie professionals en de samensteller van het dictee. Een letterlijke woordenstrijd dus. De nabespreking moest zelfs eenmaal worden geschorst voor nader beraad over dé enige juiste schrijfwijze. Nog niet eerder in de eilandelijke Groot Dicteegeschiedenis werden de degens zó gekruist. Niettemin kon de uitslag worden bekendgemaakt. En natuurlijk, wie het minst aantal fouten had, had gewonnen.

WinnaarsTraditiegetrouw werden de deelnemers in categorieën verdeeld en leverde, naast de kampioen, elke groep ook een winnaar op. In de categorie leerlingen kwam Auke Kieviet als beste uit de bus; hij maakte 17 fouten. In de categorie docenten won Wyanda Buth-Verhage, met 12 fouten. Een nieuwe categorie was die van de serviceclubs; hierbinnen scoorde met 8 fouten Hans van der Wulp het best. Van de niet-specialisten was Dian van Gelder de beste, zij maakte 11 fouten. En bij de professionals was het Rien Wisse die won, met slechts 2 fouten, waarmee hij ook de overallwinnaar was. De tweede plaats binnen de professionals was voor Rein Leentvaar, met 4 fouten, en op de derde plaats eindigde hier Peter Altink met 5 fouten. De winnaars werden in de bloemen gezet, kregen een mooi cadeau en de besten uit de categorieën professionals en niet-specialisten ontvingen zelfs een beker. Voor kampioen Rien Wisse was dat de wisselbeker. Maar om die te houden zal hij de volgende keer opnieuw hard in de weer moeten.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!