Haringvlietsluizen zijn een Rijksmonument

Artikel geplaatst op: 15-11-2016

STELLENDAM – Grachtengordel, Rijksmuseum, Sint-Jan. Aan dit illustere rijtje Rijksmonumenten, slechts drie voorbeelden uit een enorme lijst, zijn gisteren, 14 november, de Haringvlietsluizen toegevoegd. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap kwam speciaal naar het kantoor van Rijkswaterstaat naast het complex om de aanwijzing als beschermd monument en het bijbehorende bordje te overhandigen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De aanwijzing van de Haringvlietsluizen als monument komt 45 jaar na de officiële opening voor het wegverkeer door koningin Juliana en minister Willem Drees jr. Dat was op 15 november 1971, vijftien jaar nadat de bouw van het sluizencomplex was begonnen. Gisteren kregen de bezoekers van de feestelijke bijeenkomst historische beelden te zien van die opening – een oude bus bracht de koningin en de minister vanuit Hellevoetsluis naar de sluizen – en van de jarenlange werkzaamheden die daaraan voorafgingen.

De Haringvlietsluizen behoren tot een dertiendelig ensemble, dat na de watersnoodramp van 1953 is gerealiseerd om het land te beschermen tegen de zee. Daarnaast had de aanleg een veel betere ontsluiting van de eilanden in de zuidwestelijke delta tot gevolg, en de aanwezigheid van zoet water voor de land- en tuinbouw.

HuzarenstukjeArchitectuurhistorica Jacqueline von Santen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vertelde het verhaal over de bouw van de Haringvlietsluizen in kort bestek. "Men bouwde vanuit een bouwput op open zee. Een huzarenstukje", aldus Von Santen, die ook het fenomeen van de nabla-liggers aansneed. "Liggers in de vorm van een nabla, een Egyptisch snaarinstrument, en omgekeerd een delta. Nederland is water en waterveiligheid. Dat zit in ons DNA", zei minister Jet Bussemaker, die een indrukwekkend betoog hield over veiligheid en identiteit. Toen ze de aanwijzing als erfgoed van nationaal belang en het markeringsbordje tevoorschijn haalde om aan Jan Hendrik Dronkers, directeur-generaal van Rijkswaterstaat, te overhandigen, zei ze tegen hem: "Nu moet je nóg beter zorgen voor de Haringvlietsluizen."

Een trotse Dronkers memoreerde dat de Deltawerken drie jaar geleden al tot de meest prestigieuze waterbouwwerken ter wereld zijn uitgeroepen. "Reden genoeg om er zuinig op te zijn."Hij vergeleek de Haringvlietsluizen met stormvloedkeringen als de Oosterscheldekering en de Maeslantkering, die hij omschreef als 'luxepaarden', tegenover het kersverse Rijksmonument dat als kraan van Europa dagelijks in beweging is. Dronkers keek ook vooruit naar 2018, wanneer de sluizen op een kier gaan en alsnog een soort stormvloedkering worden.

Vertegenwoordigers van de gemeenten Hellevoetsluis en Goeree-Overflakkee, die ongeveer evenveel van het sluizencomplex tot hun grondgebied mogen rekenen, waren aanwezig om de feestelijke bijeenkomst op te luisteren. Voor Goeree-Overflakkee waren dat burgemeester Ada Grootenboer en wethouder Gerrit de Jong. "De Haringvlietsluizen horen bij onze identiteit. Een mooi object in onze gemeente dat we graag willen delen met meer mensen", aldus de burgemeester. Wethouder De Jong zei kansen te zien voor een vernieuwde Haringvliet Expo in combinatie met recente ontwikkelingen als de vestiging van een restaurant en de zeehondenopvang A Seal en als onderdeel van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Wie weet herleven ooit oude tijden toen, tijdens en vlak na de bouw van de Haringvlietsluizen, de Expo 150.000 bezoekers per jaar trok en Spido vanuit Rotterdam dagtochten organiseerde om de aanleg van dichtbij te bekijken.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!