Flakkeese dollar, GO-geld of toch Deltaduit

Artikel geplaatst op: 15-11-2016

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Het is te interessant om te laten liggen," Monique Sweep wil graag aan de slag met een lokale munt op Goeree-Overflakkee. In andere gebieden en steden in Nederland is er al lokaal geld ingevoerd. In de praktijk blijkt dat er daardoor meer geld wordt uitgegeven in de eigen regio en er dus minder geld verdwijnt naar de 'overkant'. Dat zorgt voor meer omzet in de kassa van lokale ondernemers.

Door Martijn de Bonte

"Het eiland is een mooi afgebakend gebied, waar veel mensen elkaar kennen en vertrouwen. Daarom is Goeree-Overflakkee erg geschikt voor een lokale munteenheid. Het lijkt me leuk om te kijken of het hier werkt." Succesvolle voorbeelden zijn de Sardex op Sardinië, Bristol Pounds en dichter bij huis: BredaGeld.

Sweep vertelt enthousiast hoe het werkt. De lokale munteenheid is volledig virtueel, er komt dus geen munt- of briefgeld in omloop. Deelnemers krijgen een bankrekening en een bijbehorende bankpas. Daarmee kunnen ze met lokale munten betalen. Bijvoorbeeld bij de bloemist, supermarkt of fietsenmaker. Die kan het geld gebruiken om het personeel, de rekening van lokale leveranciers, of de aanslag van de gemeente te betalen. Iedere Flakkeese dollar, GO-munt, of hoe de munteenheid ook gaat heten is altijd hetzelfde waard als één euro. De munt kan worden gezien als een lokale euro, die alleen op Goeree-Overflakkee kan worden uitgegeven. Sweep: "Omdat het geld digitaal is kan het als 'opdracht' meekrijgen dat het eerst een paar maanden lokaal moet rouleren voordat het weer terug geruild kan worden naar gewone Euro's."

Innovatievelingen

Het idee is niet nieuw, de organisatie Circuit Nederland heeft een stappenplan gemaakt om de munt in te voeren. De Triodos bank zorgt voor de financiële kant van het verhaal. Het concept won eerder al de innovatieprijs van de bankensector. Sweep: "Het is niet zomaar een leuke hobby. In verschillende Nederlandse plaatsen is er al een lokale munteenheid ingevoerd." Om verder te komen is Sweep op zoek naar enthousiaste innovatievelingen die het leuk vinden om zich te verdiepen in de mogelijkheden voor een lokale munteenheid.

De naam staat nog niet vast. Sweep: "Ik vind Deltaduit wel een mooie term, maar dat is wel een beetje egoïstisch. Wij zouden als Deltawind de invoering wellicht kunnen aanjagen door een gedeelte van de jaarlijkse rente in de lokale munteenheid uit te keren aan onze leden. Geld moet rollen, het liefst in de eigen omgeving. Een lokale munt kan echt iets toevoegen aan de gemeenschap."


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!