Stemmen over toekomst centrum van Middelharnis

Artikel geplaatst op: 10-11-2016

MIDDELHARNIS – Een aantrekkelijker winkel- en horecagebied in Middelharnis, zodat er meer mensen naar d'n Diek en het gebied rond de haven komen. Dat is de wens van de Stichting City Center Goeree-Overflakkee. Het middel om die wens te vervullen is de oprichting van een Bedrijveninvesteringszone (BIZ). Idealiter gaat die BIZ per 1 januari 2017 van start. Een stemming onder de 166 ondernemers moet uitwijzen of dat inderdaad het geval zal zijn.

Door Kees van Rixoort

De stemming is dinsdag 8 november begonnen in 't Majoortje. Daar waren een stemhokje en een kleine stembus neergezet. De aanwezige ondernemers konden direct hun stembiljet invullen en in de stembus deponeren. Ondernemers die niet aanwezig waren op deze openingsavond ontvangen hun stembiljet per post. Stemmen – voor of tegen de BIZ – is tot 25 november mogelijk. Op 29 november maakt de notaris de uitslag van de stemming bekend.

StemmenAls minimaal de helft van het aantal ondernemers een stem heeft uitgebracht en daarvan twee derde voor een BIZ is, gaat deze op de eerste dag van het nieuwe jaar van start. Wat een BIZ precies is legt Peter Visser, waarnemend voorzitter van City Center Goeree-Overflakkee, uit: "Een Bedrijveninvesteringszone komt voort uit een wet en staat voor een afgebakend gebied waarin alle ondernemers – dus niet alleen de leden van de ondernemersvereniging, zoals nu het geval is – vijf jaar lang een bijdrage leveren aan de professionaliteit en aantrekkelijkheid van dat gebied. Denk aan aankleding, verlichting, promotie, evenementen, beveiliging en wifi."

De bijdrage van de ondernemer hangt af van de WOZ-waarde van zijn pand. De gemeente int het bedrag en draagt dit volledig af aan City Center Goeree-Overflakkee. De investeringen die deze BIZ doet komen naast de kosten voor de openbare ruimte die de gemeente al op zich neemt.

DraagkrachtWaarnemend voorzitter Peter Visser hoopt dat er onder de ondernemers voldoende draagvlak is om een BIZ te kunnen starten. Op de openingsavond in 't Majoortje hield hij een pleidooi voor het aanpakken van het winkelcentrum in Middelharnis. Hij riep de aanwezigen ook op om absente ondernemers als ambassadeurs te benaderen en te overtuigen van het nut van een ja-stem. Volgens Visser is er bijvoorbeeld een betere verbinding nodig tussen het winkelgebied en de horeca rond de haven. Dat zijn nu te veel twee losstaande eenheden. Ook de verbinding met de cultuurhistorische delen van Middelharnis en Sommelsdijk kan beter.

Er is eerder een poging gewaagd om een BIZ op te richten in het centrum van Middelharnis. Die strandde toen. Volgens Visser is nu hét moment om het wel te doen. "Er is al veel ontwikkeling om het gebied levensvatbaar te houden, zoals herontwikkeling van het Spuiplein, de Parel van de Delta en de gemeentewerf. Daarnaast heeft de ondernemersvereniging heeft een plan voor herstructurering van de Nieuwstraat gemaakt. Dit is hét moment om ja te zeggen. Als je niets doet verlies je de slag om de toekomst. Als er geen BIZ zou komen, is dat een drama voor het centrum. Dan kom je in een neerwaartse spiraal."

De stemming zal uitwijzen hoe de toekomst van het centrum eruitziet. Vaststaat dat de leden van de ondernemersvereniging, waarvan Peter Visser voorzitter is, voor een BIZ zijn. De vereniging telt negentig leden, van wie er twintig buiten het BIZ-gebied gevestigd zijn. Er zijn dus nogal wat ja-stemmen van niet-leden nodig om op 29 november een uitslag te hebben die BIZ City Center Goeree-Overflakkee mogelijk maakt. "Spannend", beaamt Visser.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!