Nederlands meest prestigieuze maritieme prijs gaat naar Padmos Stellendam

Artikel geplaatst op: 07-11-2016

STELLENDAM – Voor scheepswerf Padmos, met vestigingen in Stellendam, Bruinisse en Kilmore Quay in Ierland, was het een geweldige ervaring. Tijdens de galabijeenkomst voor de KNVTS award ‘Schip van het Jaar’ 2016, vorige week maandag in Studio 21 aan het Hilversumse Mediapark, werd van de drie genomineerden de winnaar bekend gemaakt. En dat was het samenwerkingsverband scheepswerf Padmos te Stellendam en Hoekman Shipbuilding te Urk. Onder aanwezigheid van minister-president Mark Rutte en de jetset van de Nederlandse maritieme wereld, in totaal ruim achthonderd belangstellenden, mochten Padmos en Hoekman Shipbuilding uit Urk, die samen het winnende schip bouwden, Nederlands meest prestigieuze maritieme prijs in ontvangst nemen, en het bijbehorende eerbetoon.

De prijs Schip van het Jaar werd in 1998 ingesteld door de Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied, kortweg de KNVTS, bedoeld om de technische innovaties in de Nederlandse scheepsbouw te stimuleren en te promoten. De prestigieuze prijs wordt jaarlijks toegekend aan een in Nederland (of buitenlandse vestiging van een Nederlands bedrijf) ontworpen en afgebouwd schip. Voor toekenning van de prijs wordt door de bril van ‘Technische Innovatie’ gekeken naar criteria als ‘Ontwerp’, ‘Economie’ , ‘Duurzaamheid en milieu’, ‘Veiligheid’ en ‘Bouwproces’. Een onafhankelijke beoordelingscommissie, gevormd door prominenten uit de maritieme wereld, kent uit een aantal genomineerde inzendingen de winnaarsplaats toe.

NominatiesVoor de topprijs waren dit jaar acht inzendingen ontvangen, waaruit drie nominaties kwamen. Het waren zeiljacht ‘Aquijo’, ontworpen en gebouwd door Oceanco te Alblasserdam en Scheepswerf Vitters te Zwartsluis. Daarnaast motorjacht ‘Savannah’, zowel ontworpen als gebouwd door Feadship/Koninklijke de Vries Scheepsbouw BV te Aalsmeer. En visserschip MDV1 ‘Immanuël’, ontworpen door Machinefabriek Padmos te Stellendam, die ook het casco bouwde; Hoekman Shipbuilding te Urk realiseerde de afbouw, terwijl voor de voortstuwingsinstallatie werd samengewerkt met Elektro Westhoeve te Ouddorp.

UniekDe ‘Schip van het Jaar’ award ging dus naar de MDV-1 ‘Immanuël. Een twinrig viskotter die op alle onderdelen geheel nieuw is ontworpen. De vorm, de indeling, de constructie, de materialen, de voortstuwingsinstallatie en de visverwerking aan boord, ze zijn geheel anders dan bij de traditionele Noordzeekotter. Door dit alles is de MDV-1 is één van de zuinigste, met 80 procent besparing op stookolie, en meest milieuvriendelijke vissersschepen ooit.Opmerkelijk was dat minister-president Rutte in zijn openingsspeech, nog voordat de prijswinnaar bekend was gemaakt, al nadrukkelijk stilstond bij het unieke van dit schip. “De ‘Immanuël’ is een sprekend voorbeeld van het innovatief vermogen van de Nederlandse kottervisserij. Het maakt dat we opnieuw voorop lopen in de wereld en laat bovendien zien welke voortrekkersrol de maritieme sector kan spelen in de transitie naar duurzaam en verantwoord ondernemen.”

RevolutionairLeon Padmos, directeur van scheepswerf Padmos, is heel blij met de gewonnen prijs. “Vanaf het begin stond het hele project al in de spotlights”, zegt hij. “Het is echt een totaal innovatief ontwerp. Van voor tot achter en van boven tot beneden zie je in dit schip weinig vormen terug van hoe we gewend zijn dat een schip eruitziet. En op alle onderdelen wordt gebruik gemaakt van innovatieve technieken. Zo is de scheepsschroef direct gekoppeld aan – en wordt dus direct aangedreven door – een elektromotor, dus zonder tussenkomst van een tandwielkast. De elektromotor haalt haar stroom uit een dieselmotor die alleen zorgt voor de totale boordspanning. Dit schip heeft dus een dieselelektrische voortstuwing. Dit is zondermeer revolutionair te noemen, evenals de hele regeltechniek die erachter zit, inclusief de warmteterugwinning. Aan het complete systeem aan boord is een powermanagement systeem verbonden, dat continue in de gaten houdt hoe het met de elektriciteit staat, bijvoorbeeld welke apparaten onnodig stroom verbruiken, en het maakt er melding van wanneer het efficiënter kan. Overal in het schip zijn touchscreenpanelen aangebracht waarop je alles af kunt lezen en bij kunt stellen. Het systeem zou je kunnen zien als een soort slimme thermostaat. En via een app op je smartphone kun je alles ook gewoon vanaf de wal bedienen.”

Verbluffend“De engineering en het bouwproces van dit totaal nieuwe ontwerp zijn naadloos in elkaar opgegaan”, vertelt Padmos verder. “Dit was alleen mogelijk doordat de engineeringafdelingen van beide bedrijven functioneerden als een goed geolied team. Ook de onderlinge samenwerking van alle toeleveranciers was bijzonder. Een en ander resulteerde in een geweldig gemotiveerd en enthousiast bouwteam. De opdracht was dat geen enkele concessie mocht worden gedaan op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid. En ook de betrokken toeleveranciers hadden de taak om met innovaties en energiebesparende toepassingen te komen. Het resultaat waartoe dit alles leidde is gewoon verbluffend.”

ErkenningVoor Padmos is het de derde keer dat hij de ‘Schip van het Jaar’ award won. In 2000 en in 2003 stond de scheepswerf ook op het erepodium. “Voor een relatief klein bedrijf als het onze is dat best bijzonder. Wij kennen geen serieproductie, maar leveren steeds schepen waarvan we er maar één maken, maatwerk, exclusieve productie dus. De toekenning van de ‘Schip van het Jaar’ award ervaren we als een hele eer, maar ook als een stuk erkenning van onze expertise. In de MDV-1 ‘Immanuël’ is, met alle betrokken partijen, eigenlijk het onmogelijke waargemaakt!”


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!