Natuurbescherming in de Voordelta

Artikel geplaatst op: 3-11-2016

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vanaf 1 november geldt het winterregime voor de rustgebieden Middelplaat, Bollen van het Nieuwe Zand en Bollen van de Ooster. Deze ondieptes liggen in de Voordelta, de zee voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. De gebieden zijn in de winter niet toegankelijk voor onder meer vissers en waterrecreanten. Nieuw is het winterrustgebied bij de Middelplaat, aangewezen voor de roodkeelduiker. Ook is een deel van de Bollen van het Nieuwe Zand vanaf nu gesloten.

Op het water en het slik in de Voordelta liggen vijf rustgebieden. Hier krijgen zeehonden en vogels rust en ruimte om zich voort te planten, te leven en voedsel te vinden. Om de daarvoor noodzakelijke rust te garanderen, gelden in de gebieden beperkingen voor onder meer recreatie en visserij. In de winterperiode zijn enkele gebieden groter dan in de zomer, omdat bijvoorbeeld zwarte zee-eenden en roodkeelduikers zich dan in grote aantallen dicht onder de kust bevinden. In de zomer vertrekken ze weer richting het noorden.

Rustgebieden voor zwarte zee-eend

Vanaf vandaag geldt ook het winterregime voor de rustgebieden Bollen van het Nieuwe Zand en Bollen van de Ooster. De corridor door het gebied Bollen van de Ooster blijft gewoon toegankelijk voor doorvaart. De bollen zijn een belangrijke plek voor onder andere de zwarte zee-eend om te rusten en te foerageren. Activiteiten in het winterrustgebied van de Bollen van de Ooster zijn vanaf 1 april weer toegestaan; in het winterrustgebied van de Bollen van het Nieuwe Zand vanaf 15 mei.

Meer ruimte

Uit onderzoek is gebleken dat de zwarte zee-eenden vooral buiten de grenzen van de huidige rustgebieden verblijven. De combinatie van geringe verstoring en beschikbaarheid van voedsel lijkt daarvoor de oorzaak. De locatie en/of omvang van de rustgebieden was dus niet optimaal. Afgelopen jaren is gekeken naar aanpassingen en nieuwe, ruimere grenzen van de rustgebieden. In dat traject zijn de visserij- en recreatiesector betrokken. Het ministerie van Economische Zaken heeft inmiddels nieuwe grenzen vastgesteld. Het besluit is recent gepubliceerd in de Staatscourant. Rijkswaterstaat zal de markering van de (winter)rustgebieden op korte termijn aanpassen.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!