Eerste paalslag voor laatste etappe herstructureringsproject

Artikel geplaatst op: 3-11-2016

MIDDELHARNIS – Aan de Prinses Margrietstraat heeft Woongoed GO afgelopen dinsdagmiddag weer een stap gezet op weg naar de voltooiing van haar woningbouwproject dat daar gefaseerd tot stand komt. Ditmaal werd de eerste paal geslagen voor de, samengevoegde, bouwfasen 3 en 4. En aan voorzitter Maarten van der Klooster van de nieuwgevormde Huurdersvereniging Goeree-Overflakkee was de eer die eerste paalslag te verrichten. "Een blijk van de onderlinge goede samenwerking tussen de woningbouwcorporatie en de huurdersvereniging", lichtte directeur-bestuurder Simon van Nieuwaal van Woongoed GO toe.

Door Hans Villerius

Het bouwplan betreft een herstructureringsproject. Altijd een gevoelig iets, gaf Van Nieuwaal aan, en zeker in dit geval. In het vernieuwingsproject aan de Prinses Margrietstraat waren de Zweedse woningen betrokken die daar stonden. En er was heel veel draagvlak voor om deze te behouden in plaats van te slopen, zoals in aanvankelijk gemaakte plannen lag opgesloten. "Velen wilden de zichtbare herinnering aan de hulp die het Zweedse Rode Kruis in 1953 na de Watersnoodramp schonk in standhouden, maar ook de individuele huurders waren niet gelukkig met ons plan. Ze woonden tevreden, betaalden een lage huur en hadden, zeker wat tuin betreft, de ruimte", gaf Van Nieuwaal aan. "Maar als woningcorporatie moesten we álle aspecten zorgvuldig afwegen. De technische staat van de woningen, hoelang ze nog mee zouden kunnen, of het rendabel zou zijn de woningen te renoveren, of de woningen na een aantal jaren nog verhuurbaar zouden zijn, hoeveel woningen er teruggebouwd zouden kunnen worden, enz. We moesten dus kijken naar zaken die het individuele en zelfs het historische belang overstijgen en het algemeen belang raken. Dat leidde in 2009 tot de conclusie dat aan sloop en realisering van nieuwbouw niet viel te ontkomen", legde Van Nieuwaal uit. In de tijd die erop volgde ontspon zich het publieke debat vóór behoud, en dus tegen sloop, van de Zweedse woningen en kwam na een moeizaam proces een compromis tot stand dat voldoende maatschappelijk draagvlak genoot. In het aangepast plan werden vier Zweedse woningen behouden, zij het totaal vernieuwd. "Dat was niet goedkoop", zei Van Nieuwaal. "Geen prijzen voor een sociale huurwoning. Maar vanwege het draagvlak deden we het toch. Wel konden hierdoor minder sociale huurwoningen worden teruggebouwd dan aanvankelijk de bedoeling was. Tevens werd in het aangepaste plan voorzien in een mindervalidenwoning en seniorenwoningen, met verschillende prijsniveaus. Uiteindelijk een ambitieus plan, waarvan het tot uitvoer brengen veel te lang heeft geduurd, maar volgend jaar toch zal worden afgerond. Juist met het oog op de moeilijke start kan nu met des te meer plezier worden teruggezien op een harmonieuze krachtsinspanning!"

De eerste paalslag van dinsdagmiddag betreft de laatste fase(n) van het hele project: de bouw van elf seniorenwoningen. Naar verwachting vindt de oplevering medio mei 2017 plaats.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!