‘de Oude Bieb’: ontmoetingsplaats voor Dirksland

Artikel geplaatst op: 31-10-2016

DIRKSLAND – De meeste inwoners van Dirksland zullen zich ongetwijfeld herinneren dat aan de Kapoenstraat jarenlang de bibliotheek van het dorp gevestigd was. Was, want al geruime tijd geleden werd de bibliotheek beëindigd, waarna het pand leeg stond. Stond, want het gebouw heeft een nieuwe bestemming, een nieuwe functie en een nieuwe naam gekregen. Als inloophuis en kringloopwinkel is het voortaan een ontmoetingsplaats voor álle inwoners van het dorp. En hiervan verrichtte burgemeester Ada Grootenboer afgelopen zaterdagmorgen de openingshandeling.

De bibliotheek die voorheen huisvesting vond onder dit dak, ging uit van de Hervormde gemeente van Dirksland. Het pand is eigendom van de diaconie. Om een nieuwe bestemming aan het gebouw te geven werd, naar goed voorbeeld van meerdere plekken elders in het land, besloten er een inloophuis van te maken voor mensen in het dorp die behoefte hebben aan een praatje, aan sociaal contact. Door er een kleinschalige kringloopwinkel bij te doen hoopt men tegemoet te komen aan de exploitatiekosten én dat er vanzelf aanloop ontstaat zodat de Kapoenstraat in Dirksland een ontmoetingsplek wordt in en voor het dorp.

Sociale functieDoor vele vrijwilligershanden en onder vakkundige leiding van één van de medevrijwilligers werd in het achterliggende jaar de benedenverdieping van het pand gerenoveerd en aangekleed. Een prachtige multifunctionele ruimte is zo ontstaan, waarin aardig wat mensen terecht kunnen. En een kleinere ruimte biedt de mogelijkheid om in kleiner of meer besloten verband samen te zijn.De Evangelisatiecommissie van de Hervormde gemeente Dirksland heeft de exploitatie op zich genomen. Naast gelegenheid voor een praatje en een bak koffie of thee stelt de commissie het gebouw ook open voor initiatieven van derden die er activiteiten willen aanbieden die de sociale functie van deze plek ondersteunen. Geen activiteiten van commerciële aard, maar wel die een bijdragen leveren aan de sociale cohesie en die binnen de kaders passen van waar de Hervormde gemeente voor staat.

Kloppend hartBurgemeester Grootenboer noemde het “een geweldig project en een geweldig initiatief”, dat zo tot stand is gebracht: “mensen uit het dorp een plek bieden, hier samen iets te doen. Er zijn heel veel mensen die dagenlang alleen zijn en die hun stem niet eens hoeven te gebruiken. Nu is hier een ontmoetingsplek voor alle mensen uit het dorp, ongeacht kerkelijk gezindte. Ik verwacht dat dit een succes wordt en dat ’t hier het kloppend hart van Dirksland wordt!”, aldus de burgemeester.Na haar openingswoord was aan haar de eer het inloophuis te openen. Dat deed ze door, samen met enkele kinderen, een pakje te openen waarin het naambordje zat verstopt dat nog naast de buitendeur moest worden gehangen. En daarmee onthulde ze meteen de naam die voor deze plek werd bedacht: ‘de Oude Bieb’. Dan weet iedereen in ’t dorp waar ’t over gaat: Kapoenstraat 2.De openingstijden zijn op donderdag en vrijdag van 8.30-12.00 uur en van 13.00-16.00 uur en op zaterdag van 9.30-12.00 uur. 's Zondags is er van 11.30-13.00 uur gezamenlijk koffiedrinken, na afloop van de kerkdienst.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!