Sommelsdijkse Grensgevallen

Artikel geplaatst op: 29-10-2016

Sommelsdijk – De afgelopen Maand van de Geschiedenis stond in het teken van ‘Grenzen’. Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee sloot zaterdag deze maand af met de toneelvoorstelling ‘Grensgevallen’.

Door Julian Villerius

De grens tussen Holland en Zeeland keerde even terug op het eiland. Sommelsdijk was tot 1805 een Zeeuwse enclave op het Hollandse Goeree-Overflakkee. Met een komische toneelvoorstelling werd deze situatie van twee eeuwen terug nagespeeld.Het luchtige stuk, geschreven door Pau Heerschap en Wim van Ham, gaat over twee grenswachten die hun brood verdienen door zoveel mogelijk geld af te troggelen van passanten die de grens over willen, naar Zeeland. De geruchten over een samenvoeging van de twee ‘steden’ Middelharnis en Sommelsdijk verontrusten hen zeer. Als de grens wordt opgeheven, zijn de grenswachten hun werkgebied kwijt en dat willen ze natuurlijk niet.In totaal werd het stuk drie keer opgevoerd. “Dit vonden we een mooie afsluiting van de Maand van de Geschiedenis”, besluit Pau Heerschap. Tevens is hiermee het museumseizoen van het Streekmuseum afgesloten. In maart 2017 start het nieuwe seizoen.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!