VVD-fracties trekken op tegen visserijmaatregelen

Artikel geplaatst op: 28-10-2016

GOEREE- OVERFLAKKEE – De VVD-fractie in de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee heeft deze week in haar fractieberaad besloten ondersteuning te geven aan de collega-fractie in Den Haag om gezamenlijk op te trekken en support te geven aan de visserijsector. Dit om vanuit lokaal niveau, met aansluitende andere VVD-fracties (o.a. Harlingen, Vlissingen, Delfzijl, Katwijk en Urk), samen een vuist te maken tegen de belemmeringen waar vissers mee te maken hebben. Zoals de aanlandplicht, de windparken op zee en de dreigende gevolgen voortvloeiend uit de Brexit.

Door Jaap Ruizeveld

In de verklaring stellen de liberalen dat de vissers in het nauw komen door onzinnige maatregelen die vooral vanuit Brussel zijn opgelegd. Hierbij is de aanlandplicht de grootste doorn in het oog. Deze aanlandplicht verbiedt vissers om hun bijvangst terug in zee te gooien. In plaats daarvan moet nu alle bijvangst worden meegenomen. Deze maatregel schiet zijn doel voorbij. Het is juist de Nederlandse visserijsector die een enorme innovatieslag heeft gemaakt waardoor er selectief gevist kan worden. De aanlandplicht heeft grote financiële gevolgen voor vissers. De bijvangst is immers niet verhandelbaar. Veel vissers kunnen door deze maatregel in de problemen.

FrustratiesBijkomende frustraties zijn de windparken op zee. De aanleg van windmolens op de Noordzee is een politieke keuze, maar daarbij wordt, volgens de VVD-fracties, onvoldoende rekening gehouden met de Nederlandse vissers. Plaatsing van windmolens betekent een verlies van zogenoemde vis-bestekken (plekken waar jaarlijks enkele weken gevist wordt). Voor de Noordzeevissers blijft er steeds minder ruimte over. Er moeten afspraken worden gemaakt tussen de exploitanten van de windmolens en de visserijsector over de bevissing in de buurt van de windmolens stelt het VVD-document. Tenslotte wijzen de fracties van VVD Den Haag (haven Scheveningen en Goeree-Overflakkee (haven Stellendam) in hun verklaring op de gevolgen voor de vissers zodra de Brexit in uitvoering komt. Steun wordt toegezegd aan VVD-Tweede Kamerlid Barbara Visser om de aanlandplicht overboord te zetten.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!