Elina Swaneveld-Bakelaar is een weledelzeergeleerde vrouwe

Artikel geplaatst op: 18-10-2016

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 7 oktober promoveerde Elina Swaneveld-Bakelaar (35 jaar), oud-inwoner van Oude-Tonge, aan de Open Universiteit tot doctor in de rechten en men mag haar daarom nu mr., dr. of weledelzeergeleerde vrouwe noemen.

Het leren zat er bij Elina al vroeg in. Als kleuter leerde ze zichzelf lezen, omdat ze niet wilde wachten tot de lagere school. Op Het Startblok in Oude-Tonge sloeg Elina een klas over, om vervolgens met haar elfde jaar naar de middelbare school in Middelharnis te gaan. Na 6 jaar had ze haar VWO-diploma behaald en leek het een logisch gevolg dat Elina ging studeren. Maar dat verliep anders. Elina wilde graag gaan werken en ze volgde daarom een secretaresseopleiding aan het Van Hogendorp College in Rotterdam. Ze kreeg een baan bij Schaap & Partners in Rotterdam en na enige tijd verruilde Elina dit kantoor voor Holland van Gijzen Advocaten te Eindhoven. Daar ging ze als juridisch secretaresse werken voor Paul Liesker (huurrecht advocaat) die zich toen afvroeg: "Wat moet ik met zo'n jong ding?" Gelukkig veranderde hij snel van gedachten en vond hij in Elina een drijvende kracht die leergierig was en hem veel werk uit handen nam.

In die tijd begon het leren weer te kriebelen en ging Elina in deeltijd rechten studeren aan de Open Universiteit. Na vijf jaar studeerde zij af, met een scriptie getiteld: 'Een maas in de wet: De huur van onbebouwde onroerende zaken.' Na haar afstuderen ging Elina in 2005 werken bij SRK in Zoetermeer en in 2007 werd zij beëdigd als advocaat. In 2009 begon ze uit interesse met de studie Algemene Cultuurwetenschappen en in 2012 startte zij aan de Open Universiteit met een rechtswetenschappelijk onderzoek om zodoende de graad van doctor te kunnen behalen.

Met haar onderzoek: 'De huur van ongebouwde onroerende zaken: een leemte in de wet', koos zij voor een relatief onbekend onderwerp. Daarbij heeft ze het zichzelf niet gemakkelijk gemaakt, door ook het Franse Recht in haar onderzoek te betrekken. Maar het was niet voor niets: Het cortège was lovend over haar proefschrift, dat inmiddels in boekvorm is verschenen.

Nadat het cortège tijdens de promotieplechtigheid de nodige kritische vragen had gesteld en Elina de vragen tot tevredenheid beantwoord had, mocht zij uit handen van haar promotor, prof. Mr. J.G.J. Rinkes, haar bul in ontvangst nemen. Namens de voorzitter van het cortège sprak prof. mr. E.F. Stamhuis zich lovend uit over het geschreven proefschrift en prees hij de instelling van de promovendus om niet de gemakkelijkste weg te kiezen. Na afloop werd de 'jonge' doctor door de vele genodigden gefeliciteerd met haar behaalde titel. Onder hen was ook de inmiddels gepensioneerde advocaat Paul Liesker, op wiens kantoor haar carrière ooit begon. "Ik heb bewondering voor deze jonge vrouw. Ondanks alles is ze gewoon zichzelf gebleven", aldus Paul. Op de vraag wat Elina nu gaat doen, antwoordt ze: "Even rust, misschien nog een paar artikelen schrijven". Maar Elina zit niet lang stil, de volgende klus ligt alweer in het verschiet: samen met een collega verzorgt Elina in februari een workshop op het Congres van de Vereniging voor huurrecht advocaten.


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!