Handen uit de mouwen in Mozambique

Artikel geplaatst op: 8-10-2016

GOEREE-OVERFLAKKEE – Kort geleden hebben Gerrit en Herma Meijerink uit Den Bommel de organisatie Follow Ministries opgericht. Met deze organisatie wil men een bijdrage leveren aan de gezondheidszorg in landen waar dat het meest nodig is. Zaterdag is een groep vrijwilligers vertrokken om bij Maforga Mission in Mozambique hulp te gaan verlenen.

Door Adri van der Laan

Gerrit en Herma Meijerink zien het al jaren als roeping om hun leven in dienst van hun naaste in hulpbehoevende omstandigheden te zetten. Zo hebben ze een aantal jaren gewerkt op de Africa Mercy een schip dat in wisselende Afrikaanse havens gezondheidszorg biedt. Na beëindiging van hun werk voor Mercy Ships hebben ze zich bezonnen op wat hun taak nu verder zal zijn. Na veel gebed en overleg met elkaar en anderen hebben ze besloten om zich – vooralsnog naast hun gewone werk – in te zetten voor de opbouw van de gezondheidszorg in landen waar dit het meest nodig is. Hiervoor is de stichting Follow Ministries opgericht. Met deze organisatie werken ze aan de realisering of uitbreiding van verschillende projecten in vooral Afrika.

Follow Ministries probeert teams samen te brengen en vervolgens in te zetten bij de verschillende projecten. De teams kunnen bestaan uit vrijwilligers met verschillende kwaliteiten en achtergronden. Gezondheidswerkers, technici of mensen met ervaring in het geven van onderwijs. Hoewel Follow Ministries zich vooral richting op kortlopende projecten is het wel de bedoeling om deze initiatieven duurzaam te maken, zodat ook in de toekomst deze hulp vrucht blijft dragen.

Zaterdag is één van de teams vertrokken vanaf Schiphol om voor een kleine drie weken de handen uit de mouwen te steken in en rondom de Maforgakliniek. Het team bestaat uit elf mensen. Naast Gerrit en Herma, zijn Jeppe Okker, Jos Lindemann en Leo Tanis afkomstig van Goeree-Overflakkee. De overige teamleden zijn vrienden en familieleden elders uit het land.

De broer van Leo Tanis, Kees (afkomstig van Goedereede-Havenhoofd), werkt al meer dan twintig jaar samen met zijn vrouw Sarah in het Maforgagebied in Mozambique. In samenwerking met andere zendelingen en hulpverleners werken zij met hun teams onder gehandicapten, gevangenen en wezen. Daarnaast verzorgen ze onderwijs aan de veelal arme kinderen in het gebied. Verder behoort ook een kliniek bij het zendings- en hulpverleningswerk.

Jan Meijerink, een zoon van Gerrit en Herma, heeft een aantal jaren terug een tijdje gewerkt als onderwijzer voor de kinderen van Kees en Sarah. Daaruit is het contact tussen de familie Meijerink en het werk in Mozambique ontstaan. Het eerste project van Follow Ministries ligt dan ook in Maforga.

Er is veel achterstallig onderhoud in het centrum. De nadruk van de activiteiten van het huidige team ligt op 'de bouw' en het plegen van achterstallig onderhoud. Zo krijgt de kliniek een slaapverblijf voor zwangere vrouwen en is er heel wat herstelwerk te verrichten. Daarnaast maken ook drie onderwijsmensen deel uit van het team. Zij gaan leerkrachten van de basisschool in Maforga ondersteunen. Dit doen ze zowel individueel als in workshops. "Kees Tanis heeft daar zoveel verantwoording dat hij teveel op zijn bord krijgt en daarom willen wij de helpende hand bieden".

Verder gaat Follow Ministries zich inzetten voor het vinden van meer geschoold personeel, de bevoorrading van de kliniek, het herstellen van de watervoorziening en de riolering. Ook is er nog een ambulance nodig voor de kliniek.

Zaterdag is het team 'afgeladen' met goederen, zoals medicijnen, gereedschap en ijzerwaren vertrokken richting Mozambique. Ze hadden er zin. Jos Lindemann uit Middelharnis, van beroep loodgieter kan zijn kennis in Maforga zeker benutten. Hij heeft al eerder technische werk gedaan aan de Africa Mercy toen het schip in het dok lag. "En nu is dit weer op mijn pad gekomen", geeft hij aan. Hij voelt zich hierin zeker door God geroepen. "Wie weet wat ik in de toekomst nog eens gaan doen…"

Ook Leo Tanis ziet er naar uit om de handen uit de mouwen te steken bij zijn broer in Mozambique en ook hij voelt zich aangetrokken tot het werk in Afrika en daarbij mensen te helpen. Dit geldt ook voor Jeppe Okker die wel zin heeft in een "ander soort vakantie". Hij vindt het mooi om uit zijn comfortzone te komen en voor andere mensen te gaan.

Uit het gesprek met de teamleden blijkt dat "liefde voor de naaste" hen drijft en zij willen in deze ook volgers van de Here Jezus zijn, "Die zelf het meest volmaakte voorbeeld van zelfopofferende liefde en compassie is geweest", aldus de mensen van Follow Ministries.

Meer info is te vinden via www.followministries.nl


Eerdere berichten

Flakkeese broers veroveren Benelux met Ideapaint

17-7-2018

MIDDELHARNIS - Twee nuchtere Flakkeese broers leveren producten aan Microsoft, Converse, Ahold, Randstad, Coca Cola en &...

Oppositiepartijen geven signalen voor aanpak van zorgaspecten

17-7-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van de oppositiepartijen in de gemeenteraad hielden ChristenUnie, PvdA en EVV een beschouwing...

Drie branden door droogte

17-7-2018

OOLTGENSPLAAT - Op het eiland zijn opnieuw branden ontstaan door de aanhoudende droogte. Bij Ooltgensplaat ontstond er m...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!