Definitief elf lijsten bij verkiezing nieuwe gemeenteraad voor Goeree-Overflakkee

Artikel geplaatst op: 29-10-2012

MIDDELHARNIS - De openbare zitting van het Hoofd Stembureau in de raadzaal van het gemeentehuis Middelharnis was vrijdagmiddag slechts een korte happening. Echter wel een samenkomst van importantie in het kader van de Kieswet. Burgemeester Zevenbergen kon, voor een groot aantal belangstellenden, definitief bevestigen welke elf partijen mee zullen doen aan de eilandelijke verkiezing op 21 november 2012. Dat allemaal ten behoeve van de te formeren eerste raad van de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee die vanaf 1 januari 2013 van start gaat. 

Alle elf ingediende kieslijsten voldeden aan de te stellen regels. Er waren geen onvolkomenheden geconstateerd en ook ten aanzien van de kandidaten waren er geen opmerkingen. Met een kleine titel-inkorting bleef ook de kieslijst van Vitale Kernen Goeree-Overflakkee binnen het maximaal toegestane aantal leestekens. Alle reden dus om handtekeningen te plaatsen onder het proces verbaal. “Als ik kijk naar de belangstelling bij deze stap, dan belooft het nog al iets voor de verkiezingen. Ik heb nog niet eerder een dergelijke opkomst bij een gelijke openbare vergadering van het Hoofd Stembureau  meegemaakt. Het betekent dat het leeft en dat is een goed signaal voor onze democratie”, gaf Zevenbergen aan.

 
Vertegenwoordigd
Niet alle lijsttrekkers waren aanwezig op deze bijeenkomst maar de partijen hadden wel gezorgd voor een goede vertegenwoordiging. Rob Maliepaard (Goeree Overflakkee Samen) had gelijk al zijn informatieve verkiezingsmap meegebracht. Hendrik T. Hubert (Leefbaar Goeree-Overflakkee) had voor belangstellenden een folder paraat. In de eerder door onze krant gepubliceerde kieslijsten is vrijdag bij de ondertekening van het proces verbaal geen wijziging meer aangebracht.
 
Lijsten
Definitief zijn het: 1. SGP (lijsttrekker Cees van Dam). 2. ChristenUnie (lijsttrekker Ron de Rover). 3. PvdA (lijsttrekker Jaap Willem Eijkenduijn). 4. VVD (lijsttrekker Rein Osinga). 5.CDA (lijsttrekker Robert van Papeveld). 6. D66 (lijsttrekker Henk-Peter Koster). 7. GroenLinks (lijsttrekker mevrouw Kris Spionjak). 8. Leefbaar Goeree-Overflakkee (Hendrik T. Huber). 9. Goeree-Overflakkee Samen (GOS) lijsttrekker Rob Maliepaard. 10. Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (lijsttrekker  Binic Vreugde) en 11. Eiland van Vrijheid (lijsttrekker Peter van Alphen). Er zijn in totaal 29 zetels te verdelen in de nieuwe raad.
 
Details
Details overziend valt bij de SGP het grote aantal van liefst 50 kandidaten op. Bij SGP, ChristenUnie, Partij van de Arbeid en CDA is op de eerste plaatsen een gelijke spreiding te zien van kandidaten uit de huidige vier gemeenten. GroenLinks heeft geen kandidaten uit de huidige gemeenten Dirksland en Goedereede. Op de lijst van GOS valt de naam op van nummer 2 mevrouw M. van Heest-Mulder (nu raadslid VGB Goedereede). Een zelfde opmerking is te maken ten aanzien van J.D. van Welsenis op de lijst van GroenLinks. Hij is thans raadslid voor VDB78 in Middelharnis. Op (te verwachten) verkiesbare plaatsen c.q voorzichtige inschatting van politici, staan op de lijsten van respectievelijk ChristenUnie, PvdA en VKGO o.a. 3 huidige wethouders, Bert Tuk (Goedereede), Dick van Puffelen (Oostflakkee) en Willy Heintjes (Oostflakkee). Hun collega’s  Bert Kleingeld (PvdA/Middelharnis) en Gerrit de Jong (CU/Dirksland) staan respectievelijk op een elfde en zesde plaats. Maar bij alles geldt de kiezer kiest en heeft altijd gelijk. Ook is verkiezing met voorkeurstemmen een mogelijkheid.

Interessant?
Lees dan ook onze andere berichten over: Verkiezingen

Eerdere berichten

Krimp in het onderwijs

19-06-2015

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het gemeentebestuur zet zich in om een visie te ontwikkelen op krimp in het onderwijs. Daarmee word...

Gigantische budgetoverschrijding op project Shared Space Middelharnis

4-2-2014

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens een persbijeenkomst in oktober 2013 presenteerde financieel wethouder Trouwborst 'met g...

Gemeente start 2014 met receptie

7-1-2014

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Gruttersweide in Oude Tonge was maandagavond de sfeervolle locatie waar het gemeentebestuur haar...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!