Mannen van Buutengeweun ontmoeten elkaar rondom het kampvuur

Artikel geplaatst op: 14-9-2016

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een druilerige vrijdagavond, de schemering valt vroeg en in het polderland tussen Dirksland is op het eerste gezicht weinig activiteit te bespeuren, met uitzondering dan aan het eind van de Philipshoofjesweg, want daar staan tientallen auto's langs de weg. De auto's hebben een kleine 150 mannen gebracht voor één gezamenlijk doel: Ontmoeting, buiten het gewone om. Buutengeweun.

Tekst en foto's Adri van der Laan

Het is druk op het erf van de boerderij die vrijdagavond. De koffie dampt en het kampvuur brandt. We zijn te gast op een bijeenkomst van de christelijke mannenbeweging Buutengeweun. Deze organisatie is al een aantal jaren actief op het eiland en werkt vooral met en voor mannen uit de regio. Zo worden er mannendagen gehouden en zijn er bidstonden en, zoals die vrijdag, de kampvuuravonden.

Bram Markus, één van de initiatiefnemers van Buutengeweun legt uit dat de verschillende activiteiten in een behoefte voorzien, want veel mannen weten de weg naar Buutengeweun te vinden. De kampvuuravonden worden druk bezocht. Het is een gemêleerd gezelschap dat bijeen was. De meeste mannen hebben een christelijke achtergrond en zijn afkomstig uit vrijwel het hele spectrum van kerken en gemeenten uit de regio. Volgens de leiding van Buutengeweun is dit één van de redenen waarom men het initiatief voor een christelijke mannenbeweging heeft genomen. Op deze manier vallen kerkmuren weg en ontmoeten de bezoekers andere mannen waarmee ze anders niet zoveel contact zouden leggen.

Ontspannen

Het is een ontspannen sfeer op het onderkomen van Buutengeweun en daaraan levert de aanwezigheid van dampende koffie, pittige hamburgers en bier zeker een bijdrage. Maar rondlopend tussen de mannen blijkt dat bovengenoemde geneugten maar betrekkelijk zijn want de mannen zijn vooral ontspannen bij elkaar rondom het Woord. De meeste onderlinge gesprekken gaan dan ook over geloofsvragen. Vragen die lijken juist alleen bij 'mannen onder elkaar' aan bod lijken te komen. En ook hier blijkt dat "Het Woord verbroedert", aldus één van de organisatoren.

De spreker op de kampvuuravond is Henk Stoorvogel. Deze voorganger van een evangelische gemeente in Zwolle stond aan de wieg van de organisatie de 4e Musketier. Een organisatie die in de afgelopen jaren duizenden mannen op de been wist te krijgen. Men doet dit door het organiseren van landelijke bijeenkomsten, maar de organisatie is vooral bekend door hun karakterweekenden en de prestatietochten – Muskathlons – waarvan de deelnemers zich kunnen laten sponsoren. De opbrengst is dan bestemd voor de hulpverleningsorganisatie Compassion. Een aantal van de aanwezige mannen waren gekleed in het opvallende 4e Musketiershirt.

Aan het begin van zijn toespraak wees Henk Stoorvogel erop dat de invloed van mannen met betrekking tot het geloof enorm groot is. "Als vaders tot bekering komen heeft dat in 93% van de gevallen navolging in het gezin".

In een korte studie stond Henk Stoorvogel stil bij de hardloper uit 1 Cor. 9. Hij trok lijnen van de wedloper naar het – dagelijkse – geestelijk leven. Hij wees de mannen op verschillende lijnen die uit het Bijbelgedeelte getrokken kunnen worden. Zo waarschuwde hij ervoor om nooit het doel uit ogen te verliezen, want "bij alles gaat het om het zien van God". Hij vroeg de mannen wat hun doel is het komende seizoen. Het zou niet alleen 'bij alleen maar rondjes lopen moeten blijven'. Uiteindelijk gaat het om de winst en de winst ligt volgens Stoorvogel in het oprecht zoeken van God. "Zoekt dan Gods Aangezicht".

Over de toespraak, die werd afgesloten met gebed, werd door de aanwezige mannen nog lang nagepraat. Buutengeweun verzorgt regelmatig kampvuuravonden en andere activiteiten. Elke eerste zondagavond van de maand worden er gebedsbijeenkomsten gehouden. De data en meer informatie is te vinden via www.buutengeweun.nl Voor meer informatie over de 4e Musketier kan men terecht op www.de4emusketier.nl


Eerdere berichten

Twee motorrijders omgekomen na frontale botsing

21-6-2018

OOLTGENSPLAAT - Bij de Meeuwentunnel aan de Bosweg onder de A29 door (ter hoogte van Hellegatsplein) zijn woensdagavond ...

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

19-6-2018

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR superma...

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

19-6-2018

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven ...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!