Ds. H. de Greef legt ‘eerste steen’ voor nieuwe pastorie

Artikel geplaatst op: 14-09-2016

NIEUWE-TONGE – Hoewel ’t nog geen monument genoemd kan worden, maar slechts nog een in aanbouw zijnde pastorie is, waren op Open Monumentendag afgelopen zaterdagmorgen heel wat belangstellenden aanwezig aan de Westdijk in Nieuwe-Tonge, waar op het terrein van de Hersteld Hervormde kerk de eigen predikant, ds. H. de Greef, de ‘eerste steen’ legde voor de toekomstige woning van hem en zijn gezin. Niet letterlijk de eerste steen, maar meer een gedenksteen, een gevelsteen waarin de datum van 10 september 2016 gebakken werd.

Betrokkenheid en onderlinge verbondenheid, het zijn twee eigenschappen die de Hersteld Hervormde gemeente van Nieuwe-Tonge typeren. Massaal waren de leden van de kerkelijke gemeente aanwezig toen enkele jaren geleden de bouw van hun nieuwe kerk van start ging, toen naderhand met het plaatsen van de torenspits het hoogste punt werd bereikt, een gedenksteen in de buitenmuur werd aangebracht en natuurlijk toen de kerk in gebruik werd genomen. En ook nu de ‘eerste steen’ werd gelegd van een eigen pastorie toonde de gemeente weer grote belangstelling.

Voorspoedig“Opnieuw een officieel moment”, zo gaf voorzitter van de bouwcommissie Simon van Nieuwaal aan tijdens zijn welkomstwoord voor de bijeenkomst, die in de openlucht werd gehouden. “Al bij de bouw van de kerk was er rekening mee gehouden dat op hetzelfde terrein later een pastorie gebouwd zou worden. Zonder eigen predikant was dit nog niet noodzakelijk, maar dat werd anders toen ds. De Greef drie jaar geleden het beroep dat onze gemeente op hem had uitgebracht.” Toen het predikantsgezin zich in het dorp vestigde, kon als tijdelijke huisvesting gebruik worden gemaakt van een woning aan het Korteweegje. Maar het werd tijd voor een eigen pastorie. “In december jl. werden de bouwplannen gepresenteerd, de budgetten vastgesteld en eind februari jl. werd de omgevingsvergunning verleend”, schetste Van Nieuwaal de voorspoedige gang van zaken. Aan aannemersbedrijf Fraanje uit Lewedorp werd de bouwopdracht verstrekt, hoewel aannemersbedrijf Roggeband de bouw daadwerkelijk uitvoert. In november a.s. wordt de oplevering verwacht, zodat begin volgend jaar het predikantsgezin hierheen kan verhuizen, zo is de verwachting. “In financiële zin werd de bouw vooral mogelijk dankzij uw offervaardigheid. Blijf dat vooral doen!”, zo riep Van Nieuwaal de kerkelijke gemeente op.

Eben-HaëzerAansluitend sprak ds. De Greef een kort stichtelijk woord op het kerkterrein, dit naar aanleiding van 1 Samuël 7 vers 12: ‘Samuel nu nam een steen, en stelde dien tussen Mizpa en tussen Sen, en hij noemde diens naam Eben-Haëzer; en hij zeide: Tot hiertoe heeft de HEERE ons geholpen’. De predikant trok een parallel tussen het oprichten van de gedenksteen Eben-Haëzer en het aanbrengen van de gedenksteen in de nieuwe pastorie. “Bij beide gaat het om weldaden die, na moeilijke tijden, uit Gods hand werden ontvangen. Híj heeft tot hiertoe alles zo geleid. En ook in de toekomst kunnen we ’t alleen van Hem verwachten!” Ds. De Greef gaf aan dat de toekomstige pastorie “een huis ván en ook vóór de gemeente” zal zijn. “Waar nodig zullen we ook daar met elkaar Gods woord openen en Zijn aangezicht zoeken.”Met het gezamenlijk zingen van Psalm 68 vers 10, ook in de openlucht en zonder instrumentale begeleiding, liet de predikant onderstrepen welke belijdenis in de naam Eben-Haëzer ligt opgesloten: ‘Geloofd zij God, met diepst ontzag. Hij overlaadt ons dag aan dag met Zijne gunstbewijzen. Die God is onze zaligheid. Wie zou die hoogste Majesteit dan niet met eerbied prijzen?’.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!