Schippers voeren actie tegen maatregelen van Brussel

Artikel geplaatst op: 15-8-2016

STELLENDAM – Een groot aantal vissersschepen voert zaterdag 27 augustus actie tegen een reeks maatregelen die met name vanuit Brussel worden opgelegd. Ze varen met schepen uit o.a. de havens van Stellendam, Scheveningen, Urk, Vlissingen, Texel/Den Oever dan de Nieuwe Waterweg op naar Rotterdam. Schippers van een tiental visserskotters kunnen daar het gesprek aangaan met het publiek, folders verspreiden en - zo wordt gemeld - gebakken vis uitdelen. De GO 1,20, 22, 23,37,38, 44 en 48 en de OD 1 en 6 maken naar verwachting deel uit van de vloot die haar oorsprong heeft in een gebied van Arnemuiden (ARM), Harlingen tot Texel (TX). De branche heeft recent in Urk de stichting Eendracht Maakt Kracht (EMK) opgericht om het imago van de Nederlandse visserij op te poetsen.

Door Jaap Ruizeveld

De leden van de actiegroep voelen zich in het nauw gedreven. Zij vrezen van grote delen van de zee verdreven te worden bij de plaatsing van windmolenparken en het gesloten verklaren van gebieden voor de visvangst. De regels zijn verscherpt en er zijn steeds minder plekken waar nog kan worden gevist op de Noordzee. Met de actie wil de visserijbranche publiek en politiek laten zien dat het ernst is.

Een doorn in het oog is ook de zogenoemde aanlandplicht. Deze Europese regel bepaalt dat vissers de bijvangst niet meer overboord mogen zetten. De bedoeling van de regel is dat de vissers maatregelen nemen om de bijvangst zoveel mogelijk te beperken.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!