Kiters zetten zich in voor kinderen

Artikel geplaatst op: 15-8-2016

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Facebookbericht werd 500 keer gedeeld en bereikte ruim 80.000 mensen. Roderick Pijls had zelf niet verwacht dat er zoveel interesse zou zijn voor de Fun Dag waarbij kinderen gratis kunnen sporten op de Brouwersdam. Het doel is om kinderen waarbij er thuis geen financiële middelen zijn om te sporten een hele dag plezier te laten beleven. "We willen dat kinderen de hele dag met een lach rondlopen."

Door Martijn de Bonte

Roderick woont in Middelharnis, maar reist als professioneel kitesurfer over de hele wereld om zijn sport te beoefenen. "Ik kom op veel mooie plekken, maar ik zie ook veel armoede. Daarom wil ik graag iets terug doen voor de wereld. Wij kunnen niet de wereld veranderen, maar wel iets goed doen." Samen met vastgoedmanager en fervent kitesurfer Robin Oudshoorn uit Egmond aan Zee bedacht hij tijdens een barbecue het concept voor een sportdag op het strand voor kinderen in een moeilijke situatie.

Plezier met wind

"Wij leven voor het kitesurfen. Het is een uitlaatklep. Vroeger zat ik op hockey, dat is ook een mooie sport. Maar op het water kan je alles zelf bepalen. Niemand vertelt waar je naartoe moet gaan, je bent alleen met de elementen van de natuur. Veel mensen zien de wind als iets vervelends waar ze op de fiets tegenin moeten trappen. Maar je kunt heel veel plezier hebben met de wind."

"Kinderen kunnen vanaf 10 jaar leren kitesurfen. Het materiaal wordt steeds beter, waardoor kiten heel veilig is. Het is niet moeilijk om aan te leren, maar een goede instructeur is belangrijk. In Brazilië heb ik kinderen van vijf jaar zien kiten. Het lastigste punt is om het vliegeren te combineren met het varen op het surfboard. Eigenlijk moet het besturen van de kite automatisch gaan, net als het schakelen in de auto." Roderick helpt nog een misverstand uit de weg: "Kiten is net zo goed een vrouwen- als een mannensport, mijn vriendin is ook professioneel kitesurfer."

Beachgames

Tijdens de Kids Fun Dag gaan de kinderen het water op om te suppen, daarna wordt er gevliegerd met powerkites. Na de lunch, die wordt gesponsord door Natural High, zijn er verschillende beachgames, zoals touwtrekken en beachvolleybal. En de reddingsbrigade komt vertellen over zeehonden, zwemmen en nog veel meer. "We hopen dat de kinderen vol energie aankomen en na afloop in de auto in slaap vallen."

Kopje koffie

Met het organiseren van de dag willen de mannen ook laten zien dat het mogelijk is om naast een fulltime baan iets te doen voor een ander. "Al ga je maar een kopje koffie drinken bij iemand."

Dit weekend is de eerste dag waarbij 30 kinderen komen sporten bij Natural High. Aanmelden is niet meer mogelijk, de deelnemers zijn al geselecteerd. Het tweetal wil in de toekomst nog vaker evenementen voor kinderen organiseren. "Ik hoop dat de kinderen over tien jaar zeggen: 'Weet je nog toen op de Brouwersdam, dat was echt geweldig'."

 


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!