Esmay (10) loopt in de eerste plaats voor het goede doel

Artikel geplaatst op: 10-8-2016

DIRKSLAND – Ze heeft al 26 sponsors. Samen zijn die goed voor 90,71 euro. Maar dat bedrag zal zeker nog groeien; het werven van sponsors is nog niet afgerond. Met haar zelfgemaakte poster gaat Esmay Rentes langs de deuren. "De Omloop begint. Steun Sofia Kinderziekenhuis. Voornamelijk voor hartpatiëntjes. Sponsor mij en u helpt Sofia Kinderziekenhuis. De Omloop! Esmay", staat er op de poster. Ze denkt minimaal 100 euro bij elkaar te lopen, straks tijdens de Kinderomloop. Vorig jaar had ze ook al een respectabel bedrag voor het goede doel: 99,50 euro.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het goede doel is haar drijfveer. Kinderen helpen, ervoor zorgen dat ze niet doodgaan. Het is ook haar enige drijfveer, want 15 kilometer lopen, tja, dat is niet de favoriete bezigheid van Esmay. "Ik heb een hekel aan lopen", zegt ze. "Ik doe aan de Omloop mee voor het goede doel." Ze mag lopen niet heel erg leuk vinden, sportief is ze wel degelijk. Esmay voetbalt en zat tot voor kort ook op turnen. Haar muzikale talent kan de 10-jarige Dirkslandse kwijt op de blokfluit.

Als baby

De Omloop is een constante in haar leven. Als baby van negen maanden liep ze – in de draagzak – al met haar vader mee. Toen ze drie jaar was, deed ze de Kinderomloop voor het eerst. Daarna was het elk jaar prijs, op één keer na toen de familie Rentes net op vakantie was. "Ik weet mijn eerste Omloop nog", zegt Esmay. "Ik ging op de grond zitten en zei: ik ga niet verder." Haar moeder wist haar toch te bewegen de tocht te vervolgen: aan de finish staan opa en oma met een cadeautje. Tijdens een andere Omloop moest Esmay naar de EHBO-post nadat ze in het grind was gevallen en daar een open hand en kapotte knieën aan over had gehouden. Vorig jaar had ze graag een teddybeer gewonnen, als beloning voor de eerste binnenkomer van de Kinderomloop. Maar dat mislukte net. "Het is geen wedstrijd, je moet wandelen", zegt moeder Sandra. Voor een weinig enthousiaste wandelaar wordt de komende tocht een aardige opgave. Het is namelijk de eerste keer dat Esmay de Omloop van 15 kilometer gaat lopen. Van Hernesseroord naar Stad aan 't Haringvliet, en weer terug. De vorige edities hoefde ze slechts 5 kilometer te overbruggen.

Dat het min of meer vanzelfsprekend is dat Esmay de Omloop steeds weer loopt, is niet vreemd. Het grootste wandelevenement van Goeree-Overflakkee staat elk jaar op de familiekalender. Haar oudere broer Timo liep tot de editie van vorig jaar ook altijd mee. Klaasjan, haar vader, begon ooit, in 1999, met de estafette. Terwijl haar moeder een jaar eerder al de vader van een schoonzusje begeleidde. Een loopster is Sandra niet, maar een organisator des te meer. Nadat haar werkgever, die in het Omloopbestuur zat, haar had gevraagd de boekhouding te doen en te notuleren, nam het aantal activiteiten rond de Omloop alleen maar toe. Ze deed de PR, stelde – samen met Klaasjan – het draaiboek samen, zorgde voor bestellingen, organiseerde de Kinderomloop, bemande de CPO ("het crisiscentrum"), wierf vrijwilligers en bestuursleden, smeerde de broodjes, en ga zo maar door. Klaasjan sloot gewoon aan met werkzaamheden voor onder meer de opbouw van posten, het ophangen en verwijderen van vlaggen en sponsorborden en de catering.

In 2009 was het mooi geweest. Toen stopte Sandra met haar werkzaamheden voor de Omloop. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en sinds drie jaar zorgt de moeder van Esmay voor de organisatie rond de deelnemertjes van de Prins Mauritsschool in Dirksland: informeren, inschrijven, sponsorformulieren verstrekken, een kleurplatenactie regelen en, op de Omloop zelf, tasjes, rugnummers en – aan de finish, samen met de directeur van de Prins Mauritsschool – snoepzakken uitdelen. Dit jaar doen er 28 leerlingen van de Dirkslandse christelijke basisschool mee aan de Kinderomloop van 5 kilometer en 18 aan die van 10 kilometer langer. Samen met de scholieren van andere basisscholen op het eiland lopen ze een sponsorbedrag van vele honderden euro's bij elkaar. De helft van de opbrengst gaat naar het goede doel, de andere helft is voor de scholen. Mooi meegenomen.

Groot feest

Ook mooi meegenomen is dat de Kinderomloop altijd gezellig is. "Een groot feest voor de kinderen", zegt Sandra Rentes. "Het begint al bij de start als de kinderen met Ab van der Valk opwarmdansjes doen. Dan komt er een clown die de lopertjes wegschiet met een confettikanon. Onderweg krijgen ze gezond fruit en lekkere snoepjes en aan de finish worden er meestal bloemen uitgedeeld, krijgen ze een zakje snoep én een medaille op het podium. Achteraf ontvangen ze ook nog een certificaat. Iedereen krijgt aandacht en iedereen wordt behandeld als een echte loper. Met rugnummer en al…"

Meedoen?

Aanmelden voor de Kinderomloop kan online tot vrijdagmorgen 19 augustus. Kijk voor meer informatie en om aan te melden op www.dewandeltocht.nl. Last-minute inschrijven kan bij de start zelf op Hernesseroord. Deelname aan de 15 kilometer kost € 5,-, de 5 kilometer kost € 2,50 per persoon.

<Kader>

Winnaar The Voice Kids

Esmée Schreurs, de winnaar van talentenjacht The Voice Kids, geeft een optreden tijdens de Omloop. Voordat op vrijdagavond om 19.00 uur het startschot wordt gegeven zingt de jeugdige ster vanaf het podium op het Diekhuusplein. Rondom de start en finish zijn er allerlei muziekoptredens, er worden gedichten voorgedragen en nog veel meer.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!