De kleinste boer van G-O levert elke dag 32 liter melk

Artikel geplaatst op: 10-8-2016

DEN BOMMEL – René Sauren molk tot voor kort ongeveer 2200 liter melk per dag bij veeboeren in de omgeving. 's Morgens een liter of 1200, 's avonds nog eens 1000 liter. Daar is sinds begin juli een plasje melk van zo'n 32 liter per dag bijgekomen. Sauren is namelijk zelf ook boer geworden. In de wei naast zijn huis – 0,6 hectare groot – lopen twee koeien: een moeder en een dochter. De moeder is in haar eentje verantwoordelijk voor de melkproductie. In de stal is nog een dartel kalf van een paar weken. Daarmee komt de veestapel in totaal op drie koeien.

"Dit is kleinschalig, hobbymatig, naast mijn agrarische werk bij andere boeren", zegt Sauren. "Maar ik zou wel willen groeien, zodat we er op termijn misschien zelfstandig van kunnen leven." Hij vertelt dat hij altijd al zelf koeien wilde houden en dat zich een unieke kans voordeed toen het huis aan de Lageweg, vlak bij Zuidzijde, te koop kwam, inclusief een lapje grond. "De vorige bewoner was boer en vrachtwagenchauffeur. Op een gegeven moment is hij gestopt met boeren en kon mijn schoonvader, die ook boer is, zijn grond erbij pachten. Toen hij ging verhuizen, vroeg hij aan mijn schoonvader of een van zijn kinderen misschien belangstelling had voor zijn boerderijtje…"

Het werd dus schoonzoon René, die het melkveebedrijfje samen met zijn vrouw Janiëlle runt. Hij melkt de koeien, 's ochtends vroeg en laat in de middag, en zij zorgt voor de koeling en de verkoop. Ook maakt ze producten van de rauwe melk. "Je kunt er veel mee doen", zegt Janiëlle. "Ik heb er al boter en slagroom van gemaakt. Daarnaast is het te verwerken tot bijvoorbeeld crème fraîche, kwark, ijs en verse kaas." Het is een toekomstdroom om dit soort melkproducten later ook aan de man te brengen.

De melk is heerlijk romig. Puur en veelzijdig, is de leus die René en Janiëlle ervoor bedacht hebben. Wie een glas wil drinken, moet de melk wel eerst koken. Van pasteuriseren en steriliseren, zoals in de melkfabriek, is namelijk geen sprake aan de Lageweg. Dat is voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit overigens geen reden om de kleinschalige verkoop van rauwe melk te verbieden. De melk van koe Antje, de bruidskoe van René en Janiëlle, gaat voor 50 cent per liter over de toonbank.

Voedsel-drive-in

De eerste klanten hebben de weg al gevonden naar het erf van de familie Sauren. Dat is wel te begrijpen, want in de onmiddellijke omgeving kun je nog veel meer verse producten kopen. De Landwinkel zit iets verderop, de buren verkopen aardappelen en uien, in Zuidzijde kan het publiek terecht voor verse eieren en in de Tilse Schuur voor groente, en wat meer richting Den Bommel zit een fruitteler met een verkooppunt. "Het lijkt wel een voedsel-drive-in", zegt René. Die kan nog meer inhoud krijgen als het melkveebedrijfje gaat groeien. "Je hebt tegenwoordig minimaal tachtig melkkoeien nodig om een goed inkomen te krijgen. Maar ik ben met vijfentwintig koeien en een baantje erbij ook gelukkig", aldus de kersverse veeteler, die ongetwijfeld de kleinste keuterboer van Goeree-Overflakkee is. "Uitbreiden is echter moeilijk op het eiland. Het valt niet mee om hier aan grond te komen."

Dat René melkkoeien blijft houden, staat vast. "Ik vind koeien interessanter dan een tractor; voor akkerbouw ben ik niet geschikt. Een koe leeft en beweegt. Je stopt er als boer energie en liefde in en je krijgt er een prachtig product voor terug: melk. Sommige mensen zeggen dat ik een hobbyist ben, maar ik voel me echt boer. Het punt is: waar ben je tevreden mee? Ik ben gelukkig met mijn drie koeien. Ze zijn mijn trots."


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!