Flakkeese dames helpen in Malawi

Artikel geplaatst op: 3-8-2016

"Welkom in Malawi." Dat is wat wij als groep Nederlanders vaak tegen elkaar zeggen bij alle indrukwekkende belevenissen die wij hier meemaken. Wij, Corina Butijn en Mattanja Bakker, zijn voor drie weken onder de pannen op het terrein van stichting Stéphanos. We maken hier van alles mee en verrichten verschillende werkzaamheden met 17 andere Nederlanders en niet te vergeten de Malawianen. Voorbeelden hiervan zijn: het organiseren van kinderwerk en het verven en opknappen van klaslokalen, weeshuisjes en overige gebouwen op het terrein. Ook buiten het terrein zijn we actief. Zo gaan we bijvoorbeeld een nieuw dak op een huisje zetten en andere werkzaamheden verrichten die hoognodig zijn voor de armste gezinnen in de buurt.

Denkt u soms ook wel eens na over het feit dat wij het zo goed hebben in Nederland? Wij, sinds dat we in Malawi zijn, steeds meer. Alles om ons heen staat namelijk in het teken van de armoede. We zien mensen uitzichtloos op de grond tegen hun huisje aanzitten. In een huisje van zo'n 6 vierkante meter wonen gerust 7 mensen. Ze zitten daar omdat ze zich bewust zijn van het feit dat ze niet meer kunnen bereiken dan te leven met de dag. Ze zijn dankbaar voor die ene maaltijd die ze op een dag hebben. Sommigen van hen zullen zich opwerken, maar het merendeel van de inwoners van Malawi is afhankelijk van de landbouw en ziet niet de mogelijkheid om dit te doen. Spullen die wij in Nederland weggooien, worden hier langs de weg en op markten verkocht. De markten zijn overvol met mensen die hun voedsel en andere producten proberen te verkopen. We zien moeders constant met hun kind op hun rug. De kleine kinderen worden op deze manier overal mee naar toe genomen. Vaak dragen de moeders hierbij een grote baal hooi, bos takken of een enorme bak met een grote hoeveelheid liters water op hun hoofd. Overal waar je kijkt zijn er kinderen die zich vermaken met het afval op de straat. Wanneer je als rijke Nederlander voorbij komt lopen, kijken lege oogjes je aan.

Ook hebben ze in de omgeving een klein aantal waterputten, waar hele gezinnen uit de omgeving gebruik van maken. De meeste mensen, waaronder kleine kinderen, moeten een stuk lopen om aan water te komen. Vervolgens dragen jong en oud grote bakken water op hun hoofd op weg naar hun huisje. Dit herhaalt zich iedere dag. Maar: Malawi wordt ook wel het 'warme hart van Afrika' genoemd. De mensen zijn dan ook erg hartelijk, enthousiast en behulpzaam. Dit hebben we gemerkt aan het ontvangst, de samenwerking met de Malawianen, de bezoeken bij projecten, het contact met de mensen op het terrein en hierbuiten en zoveel andere situaties.

Een voorbeeld hiervan: we reden in een bus richting een klein project van Stéphanos. We gingen hier naar toe om een bezoekje af te leggen en te kijken waar Stéphanos onder andere hun werk verrichten. Toen we aankwamen werden we Afrikaans ontvangen. Zo'n 50 vrouwen dansten en zongen een welkomstlied voor ons. We werden bijna de bus uitgetrokken door alle kinderen, spullen werden van ons aangepakt en mensen lieten aan alle kanten merken dat ze ons een warm welkom wilden geven.

In dit dorp wonen veel sponsorkindjes van Stéphanos. De gezinnen uit dit dorp worden financieel ondersteund door de stichting. Ook het werken aan de landbouw wordt begeleid, zodat er een grote kans is op het slagen van een goede oogst. Om dit tot een goede uitwerking te laten komen, is er uiteraard water nodig. In de buurt is dan ook een kleine vijver waar het dorp het water uit haalt. Stichting Stéphanos heeft drie pompen gesponsord, waardoor het gemakkelijker is om het water over de gewassen te verspreiden. Dit is onder andere mogelijk gemaakt door het geld dat we als groep in Nederland hebben opgehaald. Op het moment dat wij bij de inwoners waren, werd bekend gemaakt dat ze nog drie pompen gesponsord kregen. Hier waren ze erg dankbaar voor en dit lieten ze dan ook erg goed merken. God werd allereerst gedankt, er werden Afrikaanse liederen gezongen en er werd opnieuw gedanst. Mooi om de dankbaarheid te zien van deze mensen, die zoveel minder hebben dan wij en boven dit alles te zien hoe dicht ze bij God leven en God danken voor de dingen die ze wel hebben.

Groetjes uit Malawi! Corina Butijn en Mattanja Bakker


Eerdere berichten

Twee motorrijders omgekomen na frontale botsing

21-6-2018

OOLTGENSPLAAT - Bij de Meeuwentunnel aan de Bosweg onder de A29 door (ter hoogte van Hellegatsplein) zijn woensdagavond ...

Bewoners Westvoorne bezoeken SPAR Goeree

19-6-2018

GOEDEREEDE - Onlangs bezochten ca. 25 bewoners van Woonzorgcomplex Westvoorne te Goedereede de plaatselijke SPAR superma...

Bewustwording cyberrisico's lokale ondernemers

19-6-2018

MIDDELHARNIS - "Honderdduizenden websites MKB slecht beveiligd." "Driekwart van de Nederlandse bedrijven ...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!