Esselink levert weer belangrijke bijdrage aan huizenbouw in Bangladesh

Artikel geplaatst op: 28-07-2016

MIDDELHARNIS – Ze hebben het weer geklaard in Frankrijk, het 32 leden tellende team van de Esselink Groep te Middelharnis: fietsend of lopend de berg Galibier bedwingen en daarbij per deelnemer minstens € 1.000 meebrengen voor het goede doel: het bouwen van huizen voor arme gezinnen in Bangladesh. Hiervoor organiseerde de Reformatorische hulpstichting Woord en Daad, in samenwerking met Wereldfoundation, voor de vierde maal de sponsorloop 'Fiets of Loop voor een Huis'. Die werd zaterdag 16 juli jl. gehouden, in het plaatsje Valloire, in de Franse Alpen.

In totaal 207 deelnemers gingen die dag in de benen of in de wielen om, hetzij individueel hetzij in teamverband, de 2645 meter hoge berg Galibier in de Franse Alpen te 'nemen'. Dat waren er ruim 140 minder, ofwel veertig procent, dan vorige keer. Het Esselink Team maakte vijftien procent uit van het totale deelnemersaantal en bracht maar liefst 68.000 euro binnen. Dat is ruim 22 procent van de totaalopbrengst van € 302.642, die vorig jaar trouwens nog 578.237 euro bedroeg. Niettemin kunnen met deze opbrengst maar liefst 303 stormvaste huizen worden gebouwd, want voor iedere 1000 euro sponsorgeld wordt, met behulp van microkrediet dat voor dit doel wordt verstrekt, één woning gerealiseerd. Met hun deelname aan de sponsoractie droegen de fietsers en lopers dus figuurlijk een steentje bij voor betere huizen in Bangladesh. En om dit te symboliseren, namen ze allemaal een DUPLO steentje mee de Galibier op en bouwden ze daarvan op de top gezamenlijk een huis.

Armoedespiraal doorbrekenWereldfoundation werkt sinds 2007 nauw samen met Woord en Daad om huizenbouwprojecten te realiseren. Ook in Bangladesh, één van de dichtstbevolkte landen ter wereld, met 166 miljoen inwoners. Bijna een derde van de bevolking moet met minder dan één dollar per dag rond zien te komen. Grote armoede dus, onder andere veroorzaakt door overbevolking en natuurrampen die het gebied jaarlijks teisteren. Door grote overstromingen raken talloze mensen hun 'huizen' kwijt – provisorische onderkomens van bamboe, leem en golfplaat. Graag wil Wereldfoundation hier de helpende hand bieden en de armoedespiraal doorbreken door het voor bewoners mogelijk te maken huizen te bouwen die lang meegaan en allereerst bestand zijn tegen het natuurgeweld. Daarnaast moeten de huizen slechts weinig onderhoudskosten en goede drinkwater- en sanitaire voorzieningen hebben. Bovendien betekent een deugdelijk huis niet alleen een dak boven het hoofd, maar ook een betere gezondheid, meer veiligheid, een betere economische ontwikkeling en een beter menswaardigheidsgevoel.

Galibier bedwingenInnerlijk geraakt door dit mooie project, maar ook graag de uitdaging aangaand een fysieke inspanning te leveren voor genoemd doel, namen de 32 leden van het Team Esselink deel aan de sponsortocht. Natuurlijk na eerst de nodige voorbereidingen te hebben getroffen, zoals veel trainen, zorgen voor een goede uitrusting en voldoende proviand, maar zéker ook voor het nodige sponsorgeld.De berg Galibier is alleen te bereiken als één van de bergpassen Col du Télégraphe of Col du Lautaret is bedwongen – één van de zwaarste Alpencols in de wielersport, met hellingen die een stijging kennen van 6,6 tot 7%. Als via de bergpassen de Galibier is bereikt, wacht hier een gemiddeld stijgingspercentage van 6,9, op het laatst zelfs oplopend tot 8,5% en tegen de top zelfs ruim 10%.Voor de fietsers van Fiets voor een Huis zijn er vijf routeopties, in lengte variërend van 36 tot 138 km. Voor de meest fanatieke fietsers wacht de uitdaging een hoogteverschil van 1.924 meter te overbruggen. En voor de wandelaars is de route in totaal 18,5 km lang, waarbij een hoogte van 1.200 meter moet worden beklommen. Ook voor de wandelaars wordt de tocht, die over een ruw pad gaat, gaandeweg steiler.

Prijzen voor Esselink Team“De weersomstandigheden in Valloire waren zaterdag de 16e prima”, blikt Teus van Dieren namens het Esselink Team terug. “Donderdagmiddag lag de Col nog in de mist. De temperatuur was toen twee graden en er lag nog sneeuw. Vrijdag werd het weer al veel beter. Maar zaterdag was het een stralende wolkeloze dag, een feest om daar in de schitterende natuur te lopen of te fietsen.”Bauke Mollema is Ambassadeur van Fiets voor een Huis. Vorig jaar was hij onverwacht persoonlijk aanwezig en reed hij de hele dag mee. Dit jaar kon hij er niet bij zijn omdat hij moest “werken”: zoals bekend reed hij in deze tijd de Tour de France. Daarom was er een andere bekende Nederlander uitgenodigd: meervoudig Olympisch, Wereld en Europees kampioeneIreen Wüst. Ze reed zaterdag zelf ook mee en reikte ’s avonds de prijzen uit.Teus van Dieren: “Het Esselink Team behaalde het hoogste bedrag van alle deelnemende groepen en won daarmee een van shirts van Fiets voor een Huis, die persoonlijk door Bauke Mollema was gesigneerd. Deze trofee krijgt een plaats in de showroom van de Esselink Groep.Daarnaast behaalde een deelnemer van het Esselink Team, Marco Tanis uit Ouddorp, de hoogste score voor de geldwerving per deelnemer. Marco bracht in totaal € 13.500 bij elkaar. Hij is werkzaam bij het internationale bedrijf Boskalis. Daar wordt ook geld beschikbaar gesteld voor hulpverlening en goede doelen, binnen het project Zafira Producer Project Incentive Program. In dit kader werd aan ons project, Fiets voor een Huis, een bedrag van € 12.300 toegewezen. Voor dit initiatief en het resultaat kreeg Marco in Valloire een beker uitgereikt.”

Belangeloos inzettenInitiatiefnemer Gerald Holtvlüwer van de actie Fiets of loop voor een Huis kijkt tevreden terug op het zo pas gehouden evenement. “Ik vind het fantastisch dat zovelen zich belangeloos inzetten om ervoor te zorgen dat het evenement elk jaar weer een enorm succes wordt. Zo zorgen we met elkaar voor een thuis voor gezinnen in Bangladesh. Op 9 september 2017 zal de jubileumeditie van Fiets of Loop voor een Huis plaatsvinden in Frankrijk. We kijken er weer naar uit!”Zie voor meer informatie over Fiets of Loop voor een Huis www.fietsvooreenhuis.nlof www.facebook.com/fietsvooreenhuis.


Eerdere berichten

Op ontdekking door de Kwade Hoek

8-8-2018

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in...

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

8-8-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse ...

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

8-8-2018

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!