Nieuw foto/wandelboek helpt Goeree-Overflakkee op de kaart te zetten

Artikel geplaatst op: 08-10-2015

OUDDORP – Goeree-Overflakkee is weer een mooi fotoboek rijker. Twee ondernemingen die actief zijn op het gebied van de recreatie verzorgden samen de uitgave ervan. De ene ondernemer om een vervolg te geven aan wat al liep, de andere ondernemer om de natuur op het eiland, en met name op de kop van Goeree, nog meer onder de aandacht van mensen te brengen, zodat ’t ze hierheen trekt om ook van die natuur te genieten.

Het zijn Jeroen den Hollander van camping De Klepperstee en Klaas Bruins Slot van Strand Resort Ouddorp Duin die het fotoboek uit hebben gegeven. Het strandresort is nog in aanbouw. In totaal zullen er 234 villa’s worden gebouwd, dicht tegen het duingebied aan, waarbij het duinlandschap zelfs deels doorgetrokken wordt naar het villapark. De huizen die in de eerste fase worden gerealiseerd, komen daardoor middenin een duinlandschap te staan. Naarmate de villa’s verder van de duinen af komen te staan, pas in de tweede fase van het bouwplan, zal de natuurlijke omgeving meer struweelachtig worden.

Verbinding leggenTijdens de presentatiebijeenkomst vorige week dinsdagmiddag in het verkoopcentrum van Strand Resort Ouddorp Duin aan de Vrijheidsweg te Ouddorp zei Buinsma Slot er blij mee te zijn dat het toeristische kader op het eiland breed is opgepakt. “Twintig jaar heeft ’t stilgestaan, maar nu gebeurt er gelukkig weer veel. De mensen die we met het boek willen bereiken dat we zo dadelijk presenteren, gaan we straks op déze plek ontmoeten. Toeristen komen hier voor de Noordzeekust, maar het eiland heeft veel meer te bieden; niet alleen in het zomerseizoen, maar het hele jaar door. Ons strandresort wil graag de verbinding leggen tussen de toerist en al het moois dat het eiland heeft.”

Kostbaar goedFotograaf en schrijver Taco Meeuwsen heeft dat moois op de gevoelige plaat vastgelegd. Hij had al een fotoboek over natuurgebied De Kwade Hoek op zijn naam staan, negen jaar geleden uitgegeven door wijlen Ludovic den Hollander, toenmalig directeur van De Klepperstee. En toen al had Den Hollander aangegeven dat er nóg zo’n boek moest komen. Nu Jeroen den Hollander de plaats van zijn vader Ludovic heeft ingenomen op De Klepperstee ís dat vervolg er met het boek ‘De Natuur op Goeree-Overflakkee’. Meeuwsen, zelf woonachtig op Voorne-Putten, legde uit dat het op Goeree-Overflakkee mooier fotograferen is dan op de eilanden erboven. “Op Flakkee is veel minder horizonvervuiling en dat is een kostbaar goed. Daarnaast zorgt de watermassa die het eiland aan alle kanten omringt voor een speciale lichtval op het land. Als ‘lichtjager’ ben ik hier dan ook veel actief.” Zo’n zeven jaar fotografiewerk heeft hij gestoken in het nieuwe fotoboek, dat tot stand is gekomen in samenspraak met Jeroen den Hollander en Klaas Bruinsma Slot. “Gaandeweg werd de lat steeds hoger gelegd voor wat betreft de kwaliteit. Het resultaat mag er nu zijn.”

Uniek eiland“We hebben de content voor het nieuwe boek warm ontvangen”, zo gaf Jeroen den Hollander aan, “en we hopen ook hiermee een bijdrage te leveren aan het op de kaart zetten van Goeree-Overflakkee!” Het eerste exemplaar van het boek overhandigde hij aan burgemeester Ada Grootenboer, die bekende zelf ook aangenaam verrast te zijn door wat Goeree-Overflakkee allemaal te bieden heeft. “Het is hier echt zó mooi, het blíjft verrassen! Het is hier gewoon anders dan anders, een uniek eiland. Dat wil je graag ook de rest van de wereld laten zien, zodat ook anderen hierheen komen om ervan te genieten.” Richting Den Hollander en Bruinsma Slot gaf ze aan blij met “ondernemers als jullie, die actief zijn om het eiland op de kaart te zetten. “Laten we met z’n allen trots en zuinig zijn op ons mooie eiland!”

Winterfoto’sEvenals het in 2006 verschenen fotoboek ‘De Kwade Hoek’ zijn ook aan het nieuwe boek gedetailleerde wandelkaarten toegevoegd, die de kijker/lezer ertoe prikkelen zelf in de in beeld gebrachte natuurgebieden eropuit te trekken. Overigens zijn dat, in tegenstelling tot wat de titel van het boek in eerste instantie doet vermoeden, slechts drie natuurgebieden op de westelijke kant van het eiland: vogelpolder De Koudenhoek, de Scheelhoek en de Slikken van Flakkee. De subtitel van het boek geeft echter duidelijk aan dat het om genoemde natuurgebieden gaat. Bij de fraaie kleurenfoto’s zijn korte toelichtingen geschreven, in het Nederlands, in het Engels en in het Duits. Zowel weidsere landschapsfoto’s, gedetailleerde close-up opnames als tele-opnames van vooral de verscheidenheid aan vogelsoorten komen in het boek voorbij. En om te laten zien hoe mooi de gebieden ook in de wintermaanden zijn, zijn het hoofdzakelijk winterfoto’s – ruim 200 – die de 136 pagina’s sieren.

Wie ‘De Natuur op Goeree-Overflakkee’ aan wil schaffen hoeft daarvoor niet al te diep in de portemonnee. Met € 12,50 is de prijs van dit ingebonden boek in harde kaft bewust laag gehouden. Het zal te koop worden aangeboden in de boekwinkels op het eiland, bij de VVV, bij De Klepperstee, en het kan worden besteld via www.kunstvanhier.nlof via info@kunstvanhier.nl. Ook het boek ‘De Kwade Hoek’ is nog te koop. Beide boeken kunnen voor € 20 worden aangeschaft.


Eerdere berichten

Transformatie in de Voorstraat van Oude-Tonge

12-6-2018

OUDE-TONGE – Als alles naar verwachting verloopt, zal op zaterdag 23 juni een nieuw woningbouwplan voor Oude-Tonge...

Goereebox komt naar Middelharnis

12-6-2018

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met groen licht van de gemeente laat Goereebox weten dat er nu ook garageboxen in Middelharnis kome...

Brandweeroefening 'Op 't Nippertje' bij Zuidwester

12-6-2018

MIDDELHARNIS - 'Op 't Nippertje' was de naam van een grote brandweeroefening waaraan alle ploegen van Goeree...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!