Windenergie op Goeree-Overflakkee: de locatiekeuze, normen en… zorgen

Artikel geplaatst op: 30-1-2014

MIDDELHARNIS – Normen en zorgen. Deze twee woorden waren met regelmaat te horen tijdens de inspraakavond over 'de windopgave' voor Goeree-Overflakkee, die maandagavond 27 januari plaatsvond in Middelharnis. De normen zijn duidelijk: een belasting van meer dan 45 decibel is niet toegestaan en de afstand tussen een windturbine en 'woonbebouwing' moet minimaal 450 meter zijn. Dat hebben we in Nederland zo met elkaar afgesproken. De zorgen zijn echter ook duidelijk. Met zo'n turbine in de buurt gaat de kwaliteit van het landschap en de leefomgeving achteruit, daalt je woning in waarde en laten toeristen het eiland links liggen, luidt de vrees van bewoners en ondernemers.

De inspraakavond in Het Rondeel was georganiseerd door de Windgroep (waarin initiatiefnemers op het gebied van windenergie op Goeree-Overflakkee samenwerken), de gemeente en de provincie. Aan tafel zaten organisaties als de Milieufederatie, actiegroep 3MO (Mega Molens Mega Overlast), dorpsraden, Verenigingen van Eigenaren, grondeigenaren, Deltawind, de GGD en experts op het gebied van onder meer geluid en ruimtelijke procedures. De inspraakavond was een aanvulling op de drie inloopavonden over de locatiekeuze.

Goeree-Overflakkee moet 260 megawatt aan windenergie gaan opwekken. Dat is een majeure opgave, zoals wethouder Tollenaar aangaf, die is vastgelegd in een bestuursakkoord tussen de gemeente en de provincie. Nu zijn de locaties gekozen waar de windmolens moeten komen: vijf clusters aan de rand van het eiland. Later volgt de concrete invulling door initiatiefnemers. Steeds is inspraak mogelijk.

Lees de meningen die tijdens de bijeenkomst naar voren kwamen in de krant van vrijdag 31 januari 2014.


Eerdere berichten

Inspraak mogelijk op aangewezen locaties voor windmolens

28-1-2014

MIDDELHARNIS – "We zitten midden in het proces. Windenergie is een gevoelig onderwerp. Goeree-Overflakkee sta...

Windenergie? Niet aan beginnen

13-12-2013

GOEREE-OVERFLAKKEE – 240 tot 260 megawatt aan windenergie. Dat moet Goeree-Overflakkee vanaf 2020 in totaal opwekk...

Windmolens komen te dicht bij woonkernen

9-12-2013

GOEREE-OVERFLAKKEE – Woon je aan de Schaapsweg in Den Bommel, dan krijg je de windmolens bijna pal voor de deur. T...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!