Inspraak mogelijk op aangewezen locaties voor windmolens

Artikel geplaatst op: 28-1-2014

MIDDELHARNIS – "We zitten midden in het proces. Windenergie is een gevoelig onderwerp. Goeree-Overflakkee staat voor een majeure opgave vanuit het Rijk en de provincie Zuid-Holland. Daar gaan we professioneel en zorgvuldig mee om. Onder regie van de gemeente zijn er locaties gekozen voor de windturbines. Die keuze is vrijgegeven voor inspraak", schetst wethouder Frans Tollenaar (SGP) de stand van zaken.

De gemeente heeft de 'partiële herziening regionale structuurvisie Goeree-Overflakkee, windenergie' op 8 januari ter inzage gelegd. Vanaf die datum is er zes weken de gelegenheid om zienswijzen in te dienen. Ook zijn er drie inloopavonden, verspreid over het eiland, waarop burgers hun mening over de locatiekeuze naar voren kunnen brengen. De eerste bijeenkomst was vorige week dinsdag, de tweede is vandaag, dinsdag 28 januari, en de laatste is op dinsdag 4 februari. Nieuw is dat men tijdens de bijeenkomsten zelf direct zienswijzen kan indienen. Voor organisaties was er een aparte avond. Zij waren gisteravond aan zet in het Rondeel.

De gemeente Goeree-Overflakkee – eerst het college, in december door de gemeenteraad besproken – heeft gekozen voor geclusterde plaatsing van windmolens. Vijf locaties zijn aangewezen, waarvan drie aan de noordzijde van het eiland, één op de zuidoostelijke punt en één aan de zuidkant nabij de dam richting Zeeland.

Wethouder Tollenaar: "Een belangrijk winstpunt van dit voorkeursalternatief is dat de openheid van het landschap grotendeels intact blijft. Versnippering leidt tot een onrustig beeld. Daar krijg je later spijt van. De clustering op een beperkt aantal locaties is de enige manier om op een redelijke manier, zonder te veel verstoringen, te kunnen voldoen aan de opgave die Goeree-Overflakkee heeft gekregen." De locatiekeuze is gemaakt op basis van een onderzoek (plan-MER) door een extern bureau. In dat onderzoek zijn alle mogelijke factoren gewogen, waaronder ecologische en economische. Volgens de wethouder is de uitkomst: "De beste locaties voor Goeree-Overflakkee. Bovendien sluiten ze aan bij de 'stippen op de kaart' uit het bestuursakkoord tussen de gemeente en de provincie. Natuurlijk hadden de marktpartijen ook graag meegedaan bij het bepalen van de locaties, daar heb ik best begrip voor, maar uiteindelijk is het een politieke verantwoordelijkheid van de gemeente en de provincie.

Lees verder in de krant van dinsdag 28 januari 2014.


Eerdere berichten

Windenergie op Goeree-Overflakkee: de locatiekeuze, normen en… zorge

30-1-2014

MIDDELHARNIS – Normen en zorgen. Deze twee woorden waren met regelmaat te horen tijdens de inspraakavond over '...

Windenergie? Niet aan beginnen

13-12-2013

GOEREE-OVERFLAKKEE – 240 tot 260 megawatt aan windenergie. Dat moet Goeree-Overflakkee vanaf 2020 in totaal opwekk...

Windmolens komen te dicht bij woonkernen

9-12-2013

GOEREE-OVERFLAKKEE – Woon je aan de Schaapsweg in Den Bommel, dan krijg je de windmolens bijna pal voor de deur. T...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!