Windenergie? Niet aan beginnen

Artikel geplaatst op: 13-12-2013

GOEREE-OVERFLAKKEE – 240 tot 260 megawatt aan windenergie. Dat moet Goeree-Overflakkee vanaf 2020 in totaal opwekken. Diverse initiatiefnemers hebben plannen om turbines te plaatsen. De gemeente heeft de voorkeurslocaties aangewezen. Het is een onafwendbaar proces, een gevolg van de opdracht van hogere overheden om de energieopwekking duurzamer te maken. De vraag die daaraan vooraf zou moeten gaan – is windenergie een goede keus? – is volgens actiegroep 3MO (Mega Molens Mega Overlast) niet aan de orde geweest.

Politici, zegt 3MO, laten tijdens discussies merken dat ze ook wel beseffen dat windenergie niet hét alternatief is. Van een netto afname van het gebruik van fossiele brandstoffen zou nauwelijks sprake zijn. Waarom niet? "Omdat het telkens terug- en bijschakelen van de centrales de rendementen ervan enorm doen dalen en de met windenergie verdiende CO2-certificaten worden verhandeld, zodat bijvoorbeeld in Oost-Europa vervuilende energieproducenten CO2 kunnen blijven uitstoten."

Bovendien staan de windturbines er maar tijdelijk, zo is de stellige verwachting. Zodra er betere methoden zijn om energie duurzaam te produceren worden ze gesloopt. Volgens 3MO ben je dan niet 'groen en goed bezig'. "We moeten toch duurzaam zijn?" In de tussentijd start Nederland een windproject op – 4500 megawatt op zee en 6000 megawatt op land – dat tientallen miljarden euro's kost. 3MO: "Die kosten gaan we samen betalen, via de belastingen en de energierekening. En dat zal niet mals zijn. Groot Brittannië is ons al voorgegaan. 'Energy poverty' voor een groot aantal huishoudens! In Duitsland zijn op dit moment 800.000 huishoudens van energie afgesloten, omdat ze de maandelijkse energienota niet meer kunnen betalen vanwege allerlei energiebelastingen en duurzame heffingen. Die heffing gaat op 1 januari 2014 weer omhoog om de windmolens te kunnen laten draaien. De verwachting is dat dan 1 miljoen Duitse huishoudens de maandelijkse energienota niet meer kunnen betalen."

Wat levert het allemaal op? "Een leuk rendement op investeringen van een aantal particulieren, omdat ze door de overheidssubsidie op wind een gegarandeerd rendement wordt beloofd dat veel hoger is dan wanneer het geld op een spaarrekening blijft staan? Een groenere toekomst? Allemaal prima, als de producenten van windenergie die laatste belofte ook echt kunnen waarmaken. Maar al zetten we alle landen van Europa vol met die masten, het zal, mondiaal gezien, nauwelijks een verschil maken. De windlobby belooft te veel en de overheid luistert naar deskundigen, die zichzelf het stempel groen en duurzaam hebben gegeven."

3MO kent nog een paar 'donkere kanten' van windenergie. Aspecten die je in de discussie over nut en noodzaak van windenergie nauwelijks hoort: beton en neodymium. De actiegroep heeft het over de enorme betonnen funderingen onder de molens. "Wie gaat die weghalen? Wie betaalt dat dan? De eigenaar van de turbine? Of is die al een tijdje failliet? Men kan zich ook voorstellen dat over dit probleem, de hete aardappelen van beton, heel wat rechtszaken gevoerd zullen gaan worden. En het eind van het liedje zou wel eens kunnen zijn, dat voor de kosten van het opruimen de overheid zal moeten opdraaien. Dus de belastingbetaler."

Ook minder bekend is dat er voor de windmolens neodymium-magneten nodig zijn. Neodymium is een grondstof die wordt gewonnen in China: een zeldzaam metaal dan overblijft nadat het is gescheiden van het radioactieve uranium en torium. "Deze worden hierna, met andere giftige chemicaliën, gedumpt in bassins en meren. Met als gevolg een humanitaire ramp van een ongekende omvang - mensen en dieren zijn doodziek – en een 120 vierkante kilometer grote poel van borrelend giftig afval. Een 15 bij 8 km groot meer, dat zich langzaam vermengt met de Gele Rivier, een belangrijke waterweg in China", weet 3MO.

De actiegroep concludeert: "Is het wel verstandig om zo veel geld te stoppen in deze 'duurzame' energievorm? Staan er echt geen betere, meer duurzame technologieën op doorbreken? Waarom ons geld niet gebruiken om betere technieken – die er al zijn – op te schalen. Hebben we nu ineens wel alle tijd, een jaar of twintig, om de maatschappij te verduurzamen? Welke politieke partijen beginnen in te zien, dat deze ontwikkeling, waarbij zo zwaar wordt ingezet op de plaatsing van grootschalig windvermogen, een verkeerd ingeslagen weg is? Tot nu toe alleen de PVV? Het zal toch niet waar zijn. Is dat straks de enige partij waartoe de verontruste kiezer zich kan wenden? Nee toch? En zullen onze politici andermaal, na een flink aantal jaren, de verzuchting slaken: met de kennis van nu… hadden we andere keuzes gemaakt?"


Eerdere berichten

Windenergie op Goeree-Overflakkee: de locatiekeuze, normen en… zorge

30-1-2014

MIDDELHARNIS – Normen en zorgen. Deze twee woorden waren met regelmaat te horen tijdens de inspraakavond over '...

Inspraak mogelijk op aangewezen locaties voor windmolens

28-1-2014

MIDDELHARNIS – "We zitten midden in het proces. Windenergie is een gevoelig onderwerp. Goeree-Overflakkee sta...

Windmolens komen te dicht bij woonkernen

9-12-2013

GOEREE-OVERFLAKKEE – Woon je aan de Schaapsweg in Den Bommel, dan krijg je de windmolens bijna pal voor de deur. T...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!