Windenergie aan bod in de gemeenteraad

Artikel geplaatst op: 29-11-2013

GOEREE-OVERFLAKKEE – Massale publieke belangstelling was er donderdagavond voor de eerste confrontatie van de gemeenteraad met het voorstel rond de regionale structuurvisie gericht op windenergie. Zoals op onze voorpagina in deze krant is aangegeven gaat het om de stappen die genomen moeten worden om te kunnen besluiten het document voor de inspraakprocedure vrij te geven. Een emotioneel beladen onderwerp. Gedeputeerde Govert Veldhuijzen was naar het eiland afgereisd om het provinciaal- en rijksbeleid omtrent het faciliteren van windenergie toe te lichten. Ook om vragen van raadsfracties te beantwoorden.

Drie insprekers namens respectievelijk 3MO, Coöperatie Windgroep Goeree-Overflakkee en Dorpsraad Ooltgensplaat zetten de toon. Ieder vanuit een eigen visie en standpunt, waarna de politici in twee ronden vervolgens hun eerste reacties prijs gaven. Oordeel en besluit waren en zijn nog niet aan de orde. Wel was er ruim gelegenheid om gevoelens te uiten. Grote bezorgdheid over het leefklimaat en over gezondheid bij het plaatsen van de windturbines. Over geluidhinder en slagschaduw. Vragen over economische aspecten. Over de genoemde te hanteren afstand van 450 meter tot bebouwd gebied. Is hier sprake van een indicatie?. Gelden er speciale normen voor turbines en hoe verhoudt zich de afstand tot de factor geluid? Kan de 450 meter afstand opgerekt worden tot 900 meter? In het buitenland gelden afstanden van 1500 tot 200 meter. Welke baten staan er tegenover de zware lasten? Komt er ook nog verlichting op de mega-molens ? Een bijkomend probleem dat nog studie vereist om het aanvaardbaar te kunnen inrichten.

Waarom kunnen wij niet enige tijd wachten met besluitvorming en zien of nieuwe vormen van energie een alternatief kunnen zijn voor de nu opgelegde taakopdracht? Komt de ontwikkeling van de Noordrand van het eiland in het geding bij de plaatsing van 60MW aan molens aldaar? Waarom geen turbines in het water, dat zou de druk op land verminderen? De fracties hadden overigens waardering voor de inzet van het college (portefeuillehouder Tollenaar) die de regie omtrent de uiteindelijk te kiezen locaties in een eigen regie heeft weten te houden. De wethouder gaf aan dat ook hij best voor andere energievormen had willen kiezen, denk aan zonne-energie, getijdecentrale zoals door fracties werd geopperd, maar dat aspect was en is niet bespreekbaar bij rijk en provincie.

Lees verder in de krant van 29 november 2013.


Eerdere berichten

Windenergie op Goeree-Overflakkee: de locatiekeuze, normen en… zorge

30-1-2014

MIDDELHARNIS – Normen en zorgen. Deze twee woorden waren met regelmaat te horen tijdens de inspraakavond over '...

Inspraak mogelijk op aangewezen locaties voor windmolens

28-1-2014

MIDDELHARNIS – "We zitten midden in het proces. Windenergie is een gevoelig onderwerp. Goeree-Overflakkee sta...

Windenergie? Niet aan beginnen

13-12-2013

GOEREE-OVERFLAKKEE – 240 tot 260 megawatt aan windenergie. Dat moet Goeree-Overflakkee vanaf 2020 in totaal opwekk...


Eilandelijke weersverwachting

Agenda

Foto's Goeree-Overflakkee

Heeft u een mooie, grappige of bijzondere foto gemaakt. Deel dan uw foto met andere eilanders. De foto moet natuurlijk wel gemaakt zijn op ons mooie eiland.

» Klik hier voor de foto’s.
» Upload uw foto!

Archief

Heeft u de krant onlangs gemist of zoekt u naar een editie van de afgelopen jaren, dan kunt u deze hier online inzien. Handig als u nog eens nieuws, foto's, interviews of andere artikelen wilt teruglezen. Wilt u een editie opvragen kunt u contact met ons opnemen.

Nieuwsbrief

Nieuwsbrief Eilanden Nieuws | Goeree-Overflakkee

Blijf wekelijks op de hoogte van het actuele nieuws en ontvang aantrekkelijke aanbiedingen via de e-mail!